Restaurangen Spicy hot i Västervik slog igen i slutet av 2023 på grund av personalbrist och har hållit stängt sedan dess. På entrédörrarna står det "Tillfälligt stängt" och det är fortfarande osäkert när och om restaurangen kan öppna igen.
– Jag har blivit av med sex kockar som valt att börja jobba i Schweiz istället. Om de hade jobbat kvar så hade vi haft tillräckligt mer personal nu, säger Calvin Tran som driver totalt fyra Spicy hot-restauranger, tre i Norrköping och så den tillfälligt stängda i Västervik.
Calvin förklarar att han har prioriterat Norrköpingsrestaurangerna under den tid som Spicy hot i Västervik varit stängt. Delar av personalen som tidigare jobbade i Västervik jobbar numera i Norrköping.
Hur aktivt letar ni efter personal?
– Vi söker aktivt till alla våra enheter, men det är lättare att bemanna i Norrköping för där kan vi låna personal mellan våra restauranger. Jag fick precis veta att en av kockarna som flyttade till Schweiz vill komma tillbaka, så nu behöver vi två kockar till för att kunna öppna i Västervik, säger Calvin Tran.
När vi pratades vid hösten 2024 sa du att ni skulle söka efter personal till Västervik i ett år och sen ge upp?
– Det gäller fortfarande, säger Calvin Tran.
Uppsägningstiden på lokalen i Västervik är nio månader, berättar han. Det innebär att Spicy hot troligen kommer att hyra lokalen åtminstone fram till sommaren 2026.
Är det inte kostsamt att ha kvar restaurangen i Västervik när den inte används?
– Ja, det är kostsamt. Men vi har ju investerat i lokalen och byggt om den. Om vi skulle sälja så skulle vi inte få så mycket tillbaka.
Spicy hot letar alltså efter ytterligare två kockar. Calvin Tran berättar att Spicys kockar som har utbildning eller yrkeserfarenhet tjänar mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden.
Vad krävs för att jobba hos er?
– Det bästa är om kockarna är uppvuxna i en asiatisk kultur. Varje portion wokas separat och det kan vara svårt att veta ut hur maten ska smaka om man inte själv är uppvuxen i den asiatiska kulturen, säger Calvin Tran och förklarar att han letar efter personal i hela världen, inte bara i Sverige.
Går det inte att hitta kockar till era restauranger i Sverige?
– Det är brist på kockar överallt. Det finns många duktiga kockar här i Sverige, men de vill hellre ha en egen restaurang istället för att jobba för någon annan. Så det är svårt, säger Calvin Tran.