Hot mot rektorer ovanligt

En av tre rektorer säger i en nationell undersökning att de har mottagit hot i jobbet. I Västerviks kommun är det dock, enligt barn- och utbildningschefen, ovanligt.

Skolledare. Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun, säger att skolledare inte ska behöva utsättas för hot eller våld.

Skolledare. Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun, säger att skolledare inte ska behöva utsättas för hot eller våld.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2017-11-29 18:30

Västervik

Enligt en nyligen genomförd undersökning i Sverige är det drygt en av tre rektorer som har utsatts för hot, en av tjugo har utsatts för våld, skriver tidningen Chef och Ledarskap.

Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun, säger att hot mot skolledare förekommer i Västerviks kommuns skolor. Men enligt verksamhetsledarna är de ovanliga. Någon exakt statistik finns inte att tillgå.

– Det som förekommer är hotfulla situationer. Situationer om våld har jag inte kännedom om, inte på den senaste tiden.

Enligt Magnus Bengtsson finns tydliga rutiner för agerande om en skolledare blir utsatt för hot. Första steget är att lyfta händelsen med sin närmaste chef. Hur man sedan arbetar vidare är beroende på vad som hänt. Händelserna ser olika ut och kräver individuella lösningar. Är det ett hot ska det göras en arbetsskadeanmälan. Hur en sådan görs konkret hjälper kommunens HR-avdelning till med.

– Skolledarna är i grunden förberedda på att hot kan förekomma. De är skickliga och rutinerade, men det kan uppstå situationer som man inte kan förutsäga. Det här är ett viktigt ämne, våra skolledare ska inte behöva utsättas för vare sig hot eller våld.

Kan du ge några exempel på vad en skolledare kan utsätts för?

– Det kan vara en vårdnadshavare som är missnöjd och tycker att ett beslut som skolan tagit är felaktigt. Ett annat exempel kan vara när det uppstår konflikter mellan elever och skolledaren ska medla.

Magnus Bengtsson säger att skolorna har ett gott stöd från kommunens säkerhetsavdelning.

– De gör snabba bedömningar av olika situationer och kommer med lösningar.

Om en skolledare blivit utsatt för hot och om hotfulla situationer uppkommer finns resurser från flera håll; sin närmaste chef, HR-avdelningen, säkerhetsavdelningen och företagshälsovården.

I undersökningen om hot och våld mot skolledare, som tidningen Chef och Ledarskap har gjort tillsammans med Lärarnas tidning, säger 36 procent av rektorerna att de mottagit hot i jobbet. Fem procent har utsatts för våld. Flest hot kommer från föräldrar. Det var totalt 1000 rektorer verksamma på högstadier och gymnasier som kontaktades och av dem var det 52 procent som svarade.

Chef och ledarskap skriver att hoten och våldet kan vara allt från hot om att gå vidare till Skolinspektionen och hänga ut rektorn i media till att vandalisera rektorns egendom eller söka upp anhöriga för att skada dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om