"Hotet om kärnvapenkrig är underskattat"

Diplomaten Rolf Ekéus gästar

Rolf Ekeus som vi är vana att se honom. Bilden togs 1996 då han arbetade för den FN-kommission som skulle övervaka Iraks nedrustning. Foto: Marty Lederhandler/Scanpix

Rolf Ekeus som vi är vana att se honom. Bilden togs 1996 då han arbetade för den FN-kommission som skulle övervaka Iraks nedrustning. Foto: Marty Lederhandler/Scanpix

Foto: MARTY LEDERHANDLER

Västervik2010-07-31 00:00
Hur inleder du en konversation med Rolf Ekéus? "Bra jobbat i Irak där", kanske kan passa. Eller är det passé nu? tänker jag när jag svänger in på hans väl gömda sommargård i Spättviken. Innan jag hinner säga något alls får jag anledning att förklara varför min sidofönsterruta vid förarplatsen på min bil är öppen trots att det regnar och hur det kommer sig att jag bara använder mig av en vindrutetorkare i regnet. Jag berättar att vindrutetorkaren framför förarplatsen tröttnade på att torka ruta och hoppade av vid vägkrogen utanför Västervik och att jag kört med öppen sidoruta för att kunna skrapa av bort regnet. - Ja det är sånt som händer. Men det är inte hela världen du, säger Ekéus och ler ett knappt synbart leende.Har man letat igenom Saddam Husseins medicinskåp och hittat betydligt starkare grejer än Losec och ryckt ur missiler ur famnen på en av historiens farligaste män får jag tro honom. Det finns betydligt större problem än bortflugna vindrutetorkare i världen. En timme in på intervjun blir det särskilt tydligt.Han vill helst inte prata om stora världsproblem. Men han kan inte undgå det. Skyldigheten tvingar honom.- Jag försöker att bli pensionär och få tid att skriva. Det är det bästa som finns. Jag hoppas att kunna satsa på en tung, bred historiebeskrivning om Irak på engelska. Jag vill även skriva om utrikespolitik samt svensk diplomati, säger 75-åringen. När han nu lämnar det oberoende inter nationella forskningsinstitutet SIPRI som studerar frågor om fred och konflikter med fokus på nedrustning ska det bli mer tid till skrivande är tanken.- Men jag kommer att fortsätta med en rad projekt som har med Iran att göra och kriserna i gulfen. Världens största energireserver är där och det är vikigt med stabilitet i det området. Det lär nog bli politiska konfrontationer även i höst. Men ska du inte vara pensionär nu?
- Projekten tvingar sig på. Du har Iran-problematiken där vi måste försöka få alla att komma överens. Det farligaste för världsekonomin som kan hända är att det blir blir en konflikt där nu. Då kommer Japan, Kina och ja hela världen att drabbas direkt. När man ser problematiken och jag vet att jag har kompetensen att hjälpa till känner jag att jag har en skyldighet att göra det. Han är mer orolig än de flesta för hur det världspolitiska läget ser ut idag och vad som händer runt Iran och länderna där. Han säger att han mött "naiva personer" i branschen som inte tar situationen på allvar. - Det ska nog gå bra med allt säger de.Vad är du rädd för?
- Att vi inte oroar oss. Där i området ligger Saudi-Arabien, Kuwait, Iran och Irak. Där finns olja och gas. Får vi ett sammanbrott där av leveranserna av energiförsörjning, så blir det en stor kris. Ett hot mot världskommunikationerna kan bli tydligt. Det finns flera länder som kan skjuta ner sateliter. USA kan det. Ryssland med. Kina och Indien med kan man tänka. Och då är det slut med kommunikationerna och då blir det svårt att ta i tu med problemen. Hur stor är risken för ett nytt kärnvapenkrig?
- Hotet om kärnvapenkrig är underskattat. Ingen bryr sig riktigt om problemet. Det säger sig självt, även om jag inte ens i mina mörkaste stunder tror att USA och Ryssland går i krig mot varandra, så har vi Nordkorea som är ett oerhört hot mot Japan och Sydkorea. Och vi har Indien och Pakistan också. Och med cyberterrorism kan folk gå in i militära system och skapa obalans. Bill Perry, USA:s förra försvarsminister, har upplevt två gånger att data har misstolkats och att man då trott att man har varit under attack. Om vi inte förstår att det finns faror, då det sker olyckor.Du resonerade i ditt sommarprogram på radio tidigare i sommar om att din stabila uppväxt fått dig att kanske vilja söka äventyr och oroliga platser. Gör du det omedvetet nu också för att få spänning?
- Jag är en fridsam själ som blivit indragen på farligheter. Äventyren söker upp mig. De kommer av sig självt i den här världen. ...Nä nu är vi klara va? Jag måste svara på ett mail från USA nu.Ja nu är vi klara här.
Fakta
Född 1935 i Kristinehamn.Hans arbete med nedrustningsfrågor har gjort honom till en av Sveriges mest kända diplomater.På 80-talet ledde han den svenska delegationen vid nedrustningsförhandlingarna i Genéve.Var under åren 1997-2000 Sveriges ambassadör i Washington.1991-1997 var han ordförande i den FN kommission som skulle övervaka Iraks avveckling av kemiska, biologiska och kärnvapen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om