Hur hittar man bäst barnförsäkring?
Hur skyddar man sitt barn bäst? Det frågar sig nog de flesta föräldrar. VT tagit reda på vad föräldrar i Västervik kan göra.
Foto: Fotograf saknas!
- Om du har ett barn idag är det rätt så oskyddat mot sjukdomar och olyckor om det får bestående men. Får barnet ett handikapp kan man få ut ett belopp som kan vara till hjälp och utbildning senare i livet, säger Birgitta Svensson på Länsförsäkringar.
Hon får medhåll av Camilla Bratt på Konsumenternas Försäkringsbyrå, som är en självständig rådgivningsbyrå.
- Samhällets skydd är på en väldigt låg nivå om barnet blir skadat eller får en sjukdom som leder till att barnet inte kommer att kunna arbeta i framtiden. Om någon måste vara hemma med barnet en längre tid på grund av sjukdom eller olycksfall kan man få en vårdkostnadsersättning som är en årlig kompensation för merkostnader vilket kan vara ett välkommet tillskott till försäkringskassans vårdbidrag, säger Camilla Bratt.
Västervik tillhör de kommuner som har valt att dygnet-runt-försäkra alla barn i sin verksamhet genom olycksfallsförsäkring.
- Barn i grundskola, gymnasium, barnomsorg och familjehem är försäkrade heltid året runt, säger Margareta Ek på kommunen.
Undantag finns för de elever som är skrivna i Västervik men går i skola i en annan kommun. De är bara försäkrade på skoltid, likaså elever på Komvux. Men vad inte många vet är att sjukdomar ofta ger allvarligare skador än olyckor.
Både Camilla Bratt och Birgitta Svensson betonar att en barnförsäkring bör innehålla skydd för både olycksfall och sjukdomar, och att invaliditetsbeloppet är det viktigaste att se på eftersom det kan ge ökad ekonomisk trygghet vid en skada. Invaliditetsersättningen är också den som mest varierar beroende på vilket försäkringsbelopp du väljer. En privat försäkring kan höja ersättningen.
Skillnaden mot den privata och den allmänna försäkringen som staten ger är att i den privata görs en riskbedömning av barnets hälsotillstånd genom att man fyller i en hälsodeklaration. Barn som till exempel är födda för tidigt eller inte är fullt friska enligt försäkringsbolagens bedömningar har svårare att få en fulltäckande barnförsäkring. Oftast ges då bara en olycksfallsförsäkring, eftersom risken att barnet ska behöva utnyttja försäkringen är högre om symptom redan finns. Barn som drabbas får ofta leva med låg ersättning livet ut.
- Ju tidigare försäkringen tecknas, desto bättre, menar Birgitta Svensson på Länsförsäkringar.
- Det är lättare att teckna försäkringen när barnet är litet och ännu inte drabbats av någon sjukdom. Får man avslag kan man ansöka igen, sjukdomen kanske försvinner eller växer bort. Om inte kan man få en barnförsäkring med undantag för just den sjukdomen, fortsätter hon.
Camilla Bratt från Konsumenternas Försäkringsbyrå råder föräldrar att se efter andra alternativ om problem skulle uppstå.
- Alla bolag har olika riskbedömning, om man får nej hos ett bolag kan man ansöka hos ett annat. Har man en gruppförsäkring kan man medförsäkra barnen. Oftast behöver man inte göra en hälsodeklaration då, men man får ändå aldrig ersättning för problem som barnet visat symptom på innan man skaffade försäkringen, förklarar Camilla Bratt.
Vad ska man då tänka på när man ska välja barnförsäkring ?
- Det är svårt att säga vilken försäkring som är den absolut bästa. Olika försäkringar är olika bra beroende på vad som händer, men det kan man ju inte veta. Det viktigaste är att man har en barnförsäkring, säger Camilla Bratt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!