Hur känns det att bli försvarsattaché i USA?
... förre flygvapenchefen Jan Andersson, 52, från Västervik,
Tvåstjärnige generalen Jan Andersson, 52, från Västervik har gjort kometkarriär inom försvaret. Nu lämnar han jobbet som chef för flygvapnet för att bli ny försvarsattaché i USA. På söndag flyger han till Washington där han på svenska ambassaden blir chef över en flyg-, en marin- samt en arméattaché.Foto: Flygvapnet
Foto:
- Det blir nog inte så mycket eget flygande. Samtidigt hoppas jag verkligen att jag inte flugit mitt sista pass, men man vet ju aldrig.- Jag blir inte diplomat i vanlig bemärkelse även om jag får både diplomatstatus och diplomatpass. Jag ska arbeta med försvarsrelaterade frågor där jag framför Sveriges ståndpunkter.- Det gäller också att bygga upp ett kontaktnät inom den amerikanska försvarsadministrationen, säger Jan Andersson som regelbundet får träffa försvarsattachéer från alla andra världens länder.Som försvarsattaché i tre år blir Janne en slags svensk ÖB utomlands. Fortfarande i flygvapenuniform. Under sig får han en flyg-, en armé samt en marinattaché.Varför har det gått så bra för dig?
- Jag har helt enkelt fått förmånen att vara på rätt plats vid rätt tid, säger Jan Andersson blygsamt.VT har under åren skrivit flera reportage om Västerviksgrabben som 1976 antogs som fältflygare i flygvapnet. 1989 blev han den allra första flygvapenpilot som fick flyga in sig på det nya multirollflygplanet JAS 39 Gripen.Flygvapenledningen insåg tidigt att Jan Andersson var något extra, ett ledarämne. Han avancerade rekordsnabbt och gjordes ansvarig för den taktiska utprovningen av Gripenplanet.Sedan gick karriären bara spikrakt uppåt - ungefär som ett brant stigande Gripenplan under fullt gaspådrag.I januari 1998 befordrades Janne till överste och utsågs till flottiljchef för F7 i Såtenäs, Sveriges första Gripen-flottilj, med 1 300 anställda.2002 utsågs den unge brigadgeneralen av regeringen till chef för det svenska flygvapnet och tilldelades samtidigt graden generalmajor.Hinner du med något annat än jobbet?
- Javisst. Utförsåkning, golf och cykling är mina fritidsintressen, säger Janne som i helgen trampat Vättern Runt på cykel.- Om ett par dagar ska jag och familjen till Västervik och fira midsommar i stugan vid Gamlebyviken, tillsammans med min mor Hjördis.- Redan på söndag blir det sedan enkel biljett för mig och hustrun Gunilla till Washington DC. Barnen Niklas och Helena är stora och kommer inte att flytta med till det nya jobbet i USA, berättar Janne som i jobbet flugit 10-15 gånger snabbare än en av sina hårdast slagna golfbollar.Som ung grabb i Västervik på 70-talet spelade Janne trumpet med bland annat Bob Henders som satte ihop ett storband med unga talanger. Janne spelade ihop med till exempel Peter Björk som senare blev med i gruppen Forbes.
Hallå där...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!