Först ut att föreläsa på Stadshotellet i Västervik är Elisabeth Pipping. Hon är forskare, föreläsare och författare, men också dotter till en mamma med utvecklingsstörning. I boken "Kärlek och stålull" berättar hon om sin fasansfulla uppväxt.
På sin hemsida ställer hon frågan hur hon och andra barn kan bli synliga för sådana som möter dem i sitt arbete. Hon tror att de skulle bli mer synliga om någon vågade se dem som om de vore deras egna barn.
- Jag önskar så att någon under min barndom hade vågat titta på mig som jag varit deras egen, älskade lilla dotter. Men det var ingen som verkligen såg oss barn. Min mamma tog all plats, hennes behov var så stora att de skymde oss barn och våra behov. Vi blev osynliga.
Nästa föreläsare är Madeleine Pousette, som kommer att prata utifrån sin bok "Våga fråga, våga lyssna, våga agera!"
Boken handlar om hur skolan kan hjälpa barn till missbrukare. Enligt Pousette finns det, statistiskt sett, tre-fyra barn i varje klass som lever i en familj med missbruksproblem. Inte ens två procent av dem får hjälp i någon av de stödgrupper som erbjuds i flertalet av landets kommuner.
Annette Torstensson, Klara-samordnare i Västervik, är arrangör av föreläsningarna, som kan anordnas efter bland annat bidrag från Folkhälsoinstitutet.
Torstensson berättar att det är närmare 70 personer anmälda. De kommer från förskolan, skolan och socialförvaltningen för att lära sig se signaler på att ett barn inte mår bra och vad de då ska göra.
Det är inte alltid så lätt att upptäcka barn som far illa, men Annette Torstensson säger att det är en oerhörd besparing för samhället om man kan hitta dem och hjälpa dem.