Platsen för dagens träff är Björkhult mellan Ankarsrum och Hjorted, och där vid vägkanten surrar det friskt bland bikuporna. Frågan är om inte det har smittat av sig hos medlemmarna i biodlarföreningen, som är ordentligt i gasen dessa tider. För nu ska det odlas fram ett stort antal bidrottningar, som ska säkerställa nya bisamhällen längre fram. Och det är nu som allt ska ske.
Walle lyfter försiktigt på en av cellerna i bikupan och försäkrar att de tusentals bina runt kupan är fredliga och inte har för avsikt att gå till attack. För en ovan känns denna försäkran inte helt pålitlig, men de små insekterna håller sig i skinnet tursamt nog.
Tanken är att få fram ett stort antal nya drottningar, som kan säkerställa fortsatt ordning och produktion i bisamhällena. Ett bisamhälle består av upp mot 70 000 arbetsbin (honor) och från hundra och upp mot 1 000 drönare (hanar). Men bossen över samhället, det är drottningen. Hon är den enda som kan lägga befruktade ägg. Hon är mor till alla nya bin och den som håller ihop dessa märkliga samhällen.
- Bin har funnits i 35 miljoner år. Vi människor i tre miljoner år. De har ett rejält försprång, och det är mycket som vi ännu inte vet om dessa fantastiska djur, säger Walle.
Så visar han på en drottningcell som är betydligt större än de övriga. Där ska så småningom en ny drottning födas. Under ett par dagar får det utvalda arbetsbiet särskilt näringsrik mat, "kungligt foder", och blir lite större än de övriga honorna. Efter 16 dagar kryper hon ut och är det fler så gäller det att separera dem från varandra. Det kan bara finnas en drottning i bisamhället.
Drönarna då? Deras enda uppgift är att som hanar vara bisexuella och befrukta drottningen. Och det sker i luften i hög hastighet. Snacka om unikt sex. Hon viftar med stjärten och lockar till sig drönarna. De största och vackraste får para sig. När elva drönare lagt sin sperma i drottningen är det godnatt och adjö. Som tack för den korta herdestunden blir könsorganet kvar hos drottningen och drönaren har därmed gjort sitt i binas eget jordeliv.
När drottningen har blivit parad får hon en hel hovstat med bin runt om sig. De matar henne med fodersaft och slickar henne. På så sätt förs viktiga ämnen vidare i samhället.
Drottningen lägger sedan upp mot 3 000 ägg per dygn fram till midsommar, ägg som hon lägger ner i cellerna med sin långa bakkropp och som sedan blir larver och nya bin. Obefruktade ägg blir drönare.
En drottning kan leva ända upp mot åtta år och lägger normalt mer än en halv miljon ägg.
- Som biodlare är det fascinerande att se hela flödet under sommarhalvåret, från att de börjar suga i sig blåsippor i mars farm till kärleksört i november. Just nu är bina galna i hallonblommor, som ger en ljus och fin honung, säger Walle Johansson.