Hus på lera måste pålas

Havsvatten trängde in under villan i hörnet Norra Strandvägen-Stenhamragatan i Västervik. Husgrunden, som vilar på lera och drabbades av allvarliga sättningar, genomgår just nu en avancerad grundförstärkning i form av invändig pålning. Pålningen kommer att göra huset helt stabilt.

Övre delen av stålrören måste kapas till exakt längd sedan de har "bottnat".

Övre delen av stålrören måste kapas till exakt längd sedan de har "bottnat".

Foto: Anders Steiner

Västervik2012-11-29 06:00

En familj köpte villan för något år sedan av ett dödsbo, och satte omgående igång med en genomgående renovering av husets två övervåningar. Därefter upptäcktes dessvärre att husgrundens källargolv och -väggar höll på att sjunka ned i det underliggande lerlagret. Sprickorna på insidan av källarens ytterväggar blev allt större. Framför allt i ytterväggen ut mot havet, som ligger bara hundra meter bort.

– Det hela blev ett försäkringsärende och i dag är det den renoverande byggfirman som äger huset, berättar Fredrik Åsberg som utför pålningsarbetena och äger specialistföretaget Villapålning i Stockholm AB.

Stabiliseringsarbetet utförs med en avancerad, eldriven rivningsrobot. Denna kompakta mini-pålkran på larvfötter tar sig lätt in i villakällare och har en hydraulhammare som oerhört effektivt och snabbt slår ned stålrören djupt ned i marken under husgrunden.

– Även utanför huset pålar vi. Senare kommer det att grävas upp kring de utvändiga rören. Mellan, och ovanpå, de invändiga och utvändiga rören läggs kraftiga balkar på vilka husets ytterväggar senare kommer att vila stadigt, säger Fredrik Åsberg.

Det är oklart om även de andra åtta funkishusen, byggda på 40-talet, längs gatan vilar på samma lerlager. Samtliga tomter är dock friköpta och därmed har Västerviks kommun inget ansvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om