Husköp gav två nya företag i Skedshult
Karin och Mikael Johansson ville söka sig från Stockholm. Valet föll på Skedshult. För att skaffa sig en utkomst startade de var sitt företag. Med tre barn innebar husköpet också att befolkningen i den en gång så stora byn ökade med cirka tio procent.
Nybygge. Karin och Mikael Johansson flyttade från Stockholm till Skedshult. För att skaffa sig sysselsättning utan att behöva pendla så startade de var sitt nytt företag. Båda företagen ska flytta in i byggnaden i bakgrunden. Den ska vara färdig till jul.
Foto: Fotograf saknas!
Mikael är född i Stockholm, men har tillbringat en tid i Dalarna. Karin är småländska från början. Det blev Småland.
- Vi hade vissa krav. Det skulle vara en gård på landsbygden, i närheten av skog och vatten och så skulle det vara öppet landskap med mycket himmel och rymd. Humlegård i Skedshult uppfyllde alla kraven. Först tyckte vi inte att boningshuset var så charmigt, men sedan kom vi på att under den nya fasaden gömde sig ett timrat 1700-talhus som vi ska locka fram vad det lider. Vi ringde också till bygdegårdsföreningen och kollade om det fanns några barnfamiljer i omgivningen. De finns åtta stycken och vi umgås och samkör till träningar och andra aktiviteter.
- När vi flyttade hit kände vi oss verkligt välkomna. Barnfamiljer är speciellt välkomna på landsbygden med ökat underlag till skolan med mera.
Mikael arbetade inom försvaret och Karin arbetade med data. För att kunna flytta till Skedshult och slippa pendla till exempelvis Linköping så startade de var sitt företag.
Triggit heter Karins företag. Den ursprungliga idén var att hjälpa andra med att installera datorer och lära ut hur man handhar olika program. Men hon har haft så mycket annat att hon inte riktigt kommit dit ännu.
- Jag leder ett EU-projekt som Brandmännens riksförbund i Stockholm driver. Det handlar om kartläggning av utbildning och det slutliga syftet är att få en europeisk standard. Det går utmärkt att vara projektledare och bo i Skedshult för många av kontakterna finns i Finland och på Island som jag ändå hade fått kommunicera med via telefon eller dator. Jag gör också hemsidor åt föreningar och företag och jag har inte släppt idén med att hjälpa, framför allt pensionärer att komma igång med datoranvändning. Pensionärer är en bortglömd resurs, tycker jag.
Dessutom hjälper Karin sin make i hans företag, Skedshult Tekniska.
- Jag reparerar och underhåller framför allt medicinsk elektronik, berättar Mikael Johansson. Bland annat sondmatarpumpar, kylmaskiner för hjärtpatienter och blodvärmare. Mindre apparater får och levererar vi via lantbrevbäraren, så bra service hade vi inte i Stockholm. Men större apparater måste jag laga på plats. Karin hjälper mig med service och underhåll samt med administrationen.
Till jul ska de båda nya företagen i Skedshult flytta in i en nybyggd lokal på tomten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!