Huvudlössen blir allt fler

Vecka efter vecka, år efter år. Att drabbas av huvudlöss är en svidande verklighet för många familjer med barn i skolåldern.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2016-04-30 14:35

Många föräldrar upplever också att lusplågan har tilltagit de senaste åren, med upprepade utbrott på skolor och i familjer.

– Trenden som vi ser är att försäljningen av lusmedel mot huvudlöss ökat de senaste åren, bekräftar Magnus Frisk från marknadsavdelningen på Apoteket AB.

Ing-Marie Viklund på Omega Pharma, ett företag som tillverkar lusmedel, delar uppfattningen.

– År 2014 kom en kraftig ökning då det såldes nästan en fjärdedel mer lusprodukter än 2013. Dock låg försäljningen kvar på samma nivå under 2015 som 2014, berättar hon.

Edita Budimovic är chef för Lloyds apotek i Västervik och hon berättar att man från apotekets sida ofta ser en ökning av huvudlöss i samband med skolstart – främst efter sommarlov och julledighet.

– Jag tror att det handlar mycket om återsmitta. Barnen byter mössor och är närmare varandra i skolan och eftersom alla inte behandlas samtidigt så sprider det sig.

Vilka drabbas av löss?

– Det kan drabba vem som helst, jag kan inte se någon speciell målgrupp. Det spelar ingen roll om man har långt eller kort hår och det har inget med hygienen att göra heller.

Hur skyddar man sig bäst från smitta?

– Under perioder när man vet att det går löss bör man undvika att byta mössa med andra, inte sitta för tätt och luskamma håret varje dag. Men även annars kan det vara en bra idé att kamma sig regelbundet och vara extra noggrann bakom öronen och i nacken. Där är det varmt och gosigt och där brukar lössen trivas.

Hur vet man om man smittats?

– En del får klåda och irritation i hårbotten, men det gäller inte alla.

Vad gör man om man smittats?

– Hittar man löss är det bra om man meddelar skola/förskola och barnens kompisar eftersom fler kan ha smittats. Under pågående behandling ska man kamma med luskam varje dag.

Måste hela familjen behandlas om en familjemedlem smittats?

– En del tycker det men egentligen ska man inte behöva behandla alla, det räcker att man luskammar och ser så att inte fler har smittats. Ibland kan det ändå vara en idé att behandla inom familjen eftersom man kanske sover ihop eller umgås tätt.

De lusmedel som användes förr bestod av kemiska ämnen som dödade lössen. Men lössen utvecklade resistens mot dessa och de moderna medlen är lite mildare och dödar på ett annat sätt – genom att kapsla in lössen som dör av uttorkning och kvävning.

Flera medel kräver en uppföljande behandling efter cirka en vecka, då eventuella ägg som överlevt första behandlingen kan ha kläckts.

– Hos vissa återkommer lusproblemen hela tiden. Visst kan det bero på återsmitta men det är nog också vanligt att man inte fullföljer behandlingen, tror Edita Budimovic.

Är det ”skämmigt” att behöva köpa lusmedel?

– Nej det tror jag inte. De flesta med barn i skolåldern vet att löss förekommer och alltid har gjort det i större eller mindre utsträckning. Men visst händer det att det kommer folk som är uppgivna över att de har fått det igen.

Mona Wiman är samordnare för kommunens skolsköterskor och jobbar själv på högstadiet. Marie Berg jobbar som skolsköterska på några av kommunens låg- och mellanstadieskolor.

Då lusutbrott egentligen inte är en medicinsk fråga är det inte säkert att de som skolsköterskor får reda på omfattningen på de olika skolorna. Men visst hör de talas om problemet.

– En del föräldrar är frustrerade över att få löss igen och igen. Det enda vi kan göra då är att informera om behandling och hänvisa till rådgivningsnumret 1177, berättar Marie Berg.

Att problemen ändå återkommer kan ha flera förklaringar, tror Mona Wiman.

– Det kan ta lång tid att bli av med löss och alla måste vara uthålliga när man behandlar. Sedan är lusmedlen dyra. Det är mycket pengar för en del.

En fundering är att en del av barnens fritidsaktiviteter kan bidra till smittspridningen.

– En sak som vi i vårt hälsofrämjande och förebyggande arbete har gjort för att försöka hindra spridningen är att uppmuntra fritids att ta bort utklädningskläder och liknande när det går mycket löss, säger Mona Wiman.

Huvudlöss

Huvudlöss är små insekter utan vingar som lever i människans hårbotten.

En vuxen lus är 3–4 mm lång. Lössen är genomskinliga men blir brunröda när de har ätit.

Lössen lever av människoblod. När de äter biter de sig genom hårbotten och sprutar in saliv, som kan orsaka irritation och klåda.

En lus lever i två till tre månader. Honan lägger upp till tio ägg per dag. Äggen sitter fastklistrade på hårstrået till dess att de kläcks, efter cirka sju dagar.

Efter cirka tio dagar har de nykläckta lössen, nymferna, förvandlats till vuxna löss som kan lägga ägg.

Löss kan inte flyga eller hoppa, men kryper väldigt snabbt. De kan inte överleva mer än ett dygn utanför håret.

Källa: www.paranix.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om