Hyresgäster informerades om slutförvar av kärnbränsle

Använt kärnbränsle i Sverige ska i framtiden slutförvaras 700 meter ner i urberget. I Oskarshamn eller i Forsmark. 2009 avgörs vilken av de två platserna det blir.

Västervik2008-03-10 19:48
Om planerna på slutförvaring i Västerviks relativa närhet och om regeringens framtida beslut informerades vid ett möte som Hyresgästföreningen i Västervik arrangerat på måndagskvällen.- Metoden för slutförvaring av använt kärnbränsle är i dag väl utvecklad, berättade informatörerna Eva Häll och Simon Roth från Svensk Kärnbränslehantering, SKB.- Nu pågår ett intensivt arbete med att utvärdera allt underlag från platsundersökningarna i Forsmark respektive Oskarshamn. SKB räknar med att kunna välja en av platserna under 2009 och sedan lämna in en ansökan om att få bygga slutförvaret på den platsen.En förvaringsmetod som innebär att kärnbränslet deponeras i tjugo ton tunga kopparkapslar på 400-700 meters djup har visat sig ha de allra bästa förutsättningarna att skydda människa och miljö på lång sikt. Var och en av kapslarna innehåller cirka två ton använt kärnbränsle.En nyligen genomförd opinionsundersökning visar på ett fortsatt stöd för SKB:s arbete i Oskarshamn och Östhammar, där platsundersökningar genomförts inför ett slutförvar för använt kärnbränsle.- 77 procent av befolkningen i Östhammar och 83 procent i Oskarhamn är positiv till en etablering i den egna kommunen, sa Eva Häll.- Tre nyckelfaktorer är avgörande i vårt val av plats för slutförvar. Först handlar det givetvis om bergets kvalitet. De andra två viktiga faktorerna är industrin/miljön samt samhället och människors förtroende. Provborrningarna för ett djupförvar av kärnavfall visar att urberget både i Oskarshamn och Forsmark har egenskaper som är lämpliga för ett djupförvar.Omkring år 2020 beräknas det svenska slutförvaret vara färdigbyggt och klart att tas i drift. Det kommer att räcka i cirka 60 år och under hela den tiden ge jobb åt 200 personer. Under byggtiden blir uppåt tusen jobb.Under de 60 åren placeras omkring 6 000 kopparkapslar i speciella fack nere i urberget.Innan det använda kärnbränslet stoppas ned i slutförvaret läggs det i mellanlagret Clab. Det finns redan i drift i Oskarshamn och innehåller 5 000 ton radioaktivt kärnavfall som ligger på avkylning i 30-40 år.När använt kärnbränsle efter 30-40 år tas upp från dagens mellanlager för att skickas till slutförvar är det fortfarande 90 grader varmt.
Tre barriärer
I urberget, 400-700 meter under markytan, ska allt använt kärnbränsle i Sverige slutförvaras. Bränslet är inneslutet i kopparkapslar och dessutom omgivna av en buffert av extremt fast och tät bentonitlera.Bränslet får alltså tre skyddsbarriärer - kopparkapsel, bentonitlera och urberget. Metoden bygger på att avfallet ska kunna förvaras tryggt i minst 100 000 år, fyra tusen generationer, utan övervakning och kontroll.Radioaktiviteten försvinner olika fort ur olika ämnen. Plutonium har den längsta så kallade halveringstiden - 4 miljarder år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om