I år slipper du trädgårdsvandalerna

Få saker kan få blodet att koka så hett bland odlare som mängder av mördarsniglar. Men i år verkan torkan gjort en stor del av plockjobbet.

Lummigt. Kristinedal är vackert och grönskande. I år har grönskan varit lättare att beskydda än vanligt.

Lummigt. Kristinedal är vackert och grönskande. I år har grönskan varit lättare att beskydda än vanligt.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-06-18 12:30

Inget ont som inte har något gott med sig brukar det heta. Den torra våren och speciellt maj månad har lett till eldningsförbud i kommunen, till förtret för de mest envetna odlarna. Men torkan har också gjort att mördarsniglarna haft det kämpigare än vanligt. Det berättar en av Sveriges främsta experter på sniglar, Ted von Proschwitz. Han är biolog på Göteborgs naturhistoriska museum, specialist på bland annat sniglar, och har nu bråda dagar. Många, kanske främst journalister, ringer för att förhöra sig om snigelläget i sommar.

Han tror att sommaren kan bli lyckad för de som avskyr sniglarna och deras framfart.

– Det blir nog inte så farligt i år, säger Ted von Proschwitz.

Han menar att det allra mest avgörande är hur vädret blir i maj.

– Under maj månad kommer de övervintrande ungdjuren upp i takt med att temperaturen stiger. Då är de väldigt sårbara och känsliga för torka. Om det regnar får de istället en enorm skjuts. I år har det varit torrt i stora delar av landet, vilket inte gynnar dem. Under senvåren lägger också ungdjuren ägg.

– Blir det fortsatt torrt då har även äggen svårt att överleva, de torkar helt enkelt.

Man har trott att vinterkylan också spelat stor roll. När tjälen går långt ner i marken har rönen varit att sniglarna dör. Men ny forskning har ändrat på det.

– Det har funnits här så lång tid nu och är väl anpassade till vårt klimat. Det är darwinism i det lilla. De mest lämpade exemplaren för vårt klimat har överlevt, de klarar av kylan nu och får avkomma som också gör det.

Avsaknaden av sniglar glädjer odlarna på koloniområdet Kristinedal, vid Västralund. Här har man vissa somrar plockat hundratals sniglar per odlare och kväll, för att försöka rädda grödorna. I år ser det helt annorlunda ut, berättar de vi talar med.

Gunvor Alriksson har haft kolonilott sedan 1990-talet. Hon har plockat två sniglar än så länge.

– Det är ju nästan konstigt att man får ha salladen ifred i år, konstaterar hon med ett skratt.

– Annars brukar det vara rena rutschkanan här i gångarna.

Glad är även Annika Sternersson.

– Ja herregud, det är en enorm skillnad i år, det verkar vara väldigt lite. Jag har nog sett tre stycken än så länge, säger hon.

Det händer att hon vissa sommarkvällar plockar mellan 500-600 sniglar.

– Jag har överhuvudtaget sett väldigt lite ägg i jorden, nästan ingenting. Andra år har man fått kämpa hejdlöst för att få ha någonting ifred.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om