I dag kan Lena från Gamleby baka bröd åre(t) runt
- Förr bakade vi bröd enbart för skidåkarna på vintern, men nu när byn börjar få så många spännande aktiviteter även sommartid är säsongen förlängd till tolv månader.Det säger Lena Eriksson, född och uppvuxen i Gamleby. Tillsammans med maken Greger startade hon 1984 Åre Bageri.
Efter cykelturen utför. Att köra mountainbike utför Åreskutan har växt till något riktigt stort under barmarkssäsongen.
Foto: Fotograf saknas!
Lena, som förr hette Svensson, och hennes personal bakar både de läckraste konditorivaror och rykande färskt bröd tre gånger per dag i huset vid Åreskutans fot.
Genuina recept och ett härligt nytänkande är viktiga grundstenar i makarna Erikssons filosofi. Exempelvis Bread & breakfast samt 5-milaren, ett unikt matbröd som de tagit fram i samarbete med Svenska skidlandslaget.
Späckat med fullkornsmjöl från råg och vete, solroskärnor, russin, klippta rågkärnor, valsade rågkärnor, linfrö samt rågmalt har det kompakta brödet ett mycket lågt glykemiskt index (GI).
- 5-milaren gör att du orkar även den sista milen och inte riskerar gå i väggen vid fyra mil, säger Lena som är en glad bagare. Hennes härliga skratt smittar av sig på både personal och kunder ute i den butik som samtidigt är ett välbesökt kafé och en mysig träffpunkt för folket i byn.
- Att bosätta mig i Åre är det bästa jag gjort. Vi stortrivs här, Greger, jag och våra barn!
- Alla som flyttar till Åre har skidåkning som största intresse. Många är säsongare och lever hela vintern på en madrass i ett trångt rum. Vårt kafé ska fungera som ett varmt och hemtrevligt kök för dem att sitta i, säger Lena som träffade infödde Greger då hon själv i början av 80-talet var säsongare en vinter i Åre.
Under drygt tjugo somrar kämpade makarna Eriksson för att hålla sitt bageri öppet efter det att alla lämnat Åre och bara de cirka 800 bofasta fanns kvar.
- Vi är oerhört glada för att Holiday Club etablerade sig här. Det har betytt massor. Nu vimlar det av turister i Åre även sommartid och vi kan behålla vår duktiga personal året runt. Vi får dagligen leverera mycket bröd till Holiday Club och snart måste vi, som alla andra företagare i byn, börja bygga ut.
Greger Eriksson uppskattar att bageriets omsättning i och med HC:s tillkomst på enda gång steg med omkring 8 procent, till 12 miljoner kronor. Personalstyrkan motsvarar 17 helårstjänster. Nästan alla är skidåkare, klättrare, skärmflygare eller andra slags "vildhjärnor", som Lena säger.
- Holiday Club är en stor aktör och motor som ryckt med sig alla oss andra företagare uppåt. Tillsammans har vi skapat en ny anda i Åre, säger Greger Eriksson.
Greger och Lena berättar att en hel del Årebor till en början var kritiska till att skattemiljoner skulle användas till infrastrukturbyggande vid HC:s storbygge.
- I dag har det vänt. Ytterst få är längre kritiska, nu när man sett hur bra det blev.
Att i rasande fart köra specialutrustade mountainbikes utför Åreskutan har växt till något riktigt stort sommartid och dessa nya utförsåkare ställer på eftermiddagarna gärna sina skivbromsförsedda MTB-hojar utanför Åre Bageri för en stunds "after bicycling".
Det vill säga om de inte kört omkull och hamnat med bruten handled på Åre sjukhus, vilket numera håller öppet även sommartid och fått ett rejält uppsving efter MTB-boomen 3-18 februari 2007 väntas en historisk invasion i och med Alpina VM i Åre. Under två veckor beräknas otroliga 100 000 människor från hela världen besöka den lilla jämtländska fjällbyn. En och annan blir säkert fikasugen.
- Då ska de få se på andra bullar, säger Lena med ett skratt.
<a href='http://www.vt.se/Bilder/Bildspel/holidayclub/index.html'>Bildspel. Se även VT-fotografen Anders Steiners bildspel från Åre!</a>
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!