I tre dagar har elever på Ellen Key-skolan jobbat med en receptbok där alla rätter och bakverk innehåller äpplen. Elevens val, där eleverna jobbat med projektet, har tidigare legat en dag i veckan men nu har eleverna tre dagar på höstterminen och tre dagar på vårterminen. Sammanlagt har cirka 45 elever provat, smakat och experimenterat fram de 16 recepten som boken innehåller.
- Vi har fått prova på saker vi inte skulle ha gjort annars. Jag hade till exempel aldrig tänkt tanken att ha äpple i bröd, säger Maria Eriksson. Mattis Linde fyller i:
- Och så har vi lärt oss att inte alltid lyssna på vad läraren säger. Vissa saker som Ann sa åt oss att ha i recepten blev inte så bra.
Ann Sandberg är hemkunskapslärare och boken var hennes idé från början. Eleverna har tagit gamla recept från böcker och från hemkunskapens receptlåda och gjort om dem så att de passar äppletemat. Ann säger att äpplen passar bra i mat eftersom de innehåller både sötma och syra. Boken ska tryckas och inspirera föräldrar och lärare men även eleverna har inspirerats på vägen.
- Jag tycker om att baka och jag har tagit hem våra recept och experimenterat med dem hemma, säger Maria Eriksson.