Per Schlingmann är en av fyra författare som gästar Bokens afton i Västervik. Han är aktuell med sin debutroman “I maktens öga” som utspelar sig under politikerveckan i Almedalen, Visby. I boken får vi följa människor från politiken och från mediebranschen där maktutövande, utspel och strid är det centrala temat. Romanen har nu varit ute i handeln i närmare fem månader och han har hunnit med att träffa en hel del läsare.
– En vanlig fråga är om politiken verkligen är så här. Och mitt svar är ja, med det tillägget att jag inte är cynisk. Jag har tilltro till politiker och de flesta har en genuin vilja att driva viktiga frågor.
Schlingmann har erfarenhet, på nära håll, av hur politik fungerar i Sverige. Han har bland annat varit statssekreterare och partisekreterare för Moderaterna.
– I boken försöker jag krypa bakom den glättiga mediaytan när det gäller maktutövning. Vi lever i ett öppet samhälle men ändå svårgenomträngligt.
– Jag vill berätta hur det kan gå till när beslut fattas och skildra, inte bara de synliga personerna, utan de andra professionella. De som arbetar nära politikerna med viktiga funktioner. Jag har medvetet skrivit boken för att man som läsare ska kunna reflektera kring konkreta dilemman, till exempel att köpslå med medier.
Det tog Schlingmann två år att skriva boken och inspiration till handlingen kommer från egna erfarenheter och efterforskningar.
– Varje enskild händelse skulle kunna hända i verkligheten, men det är inte en nyckelroman av ett faktiskt skeende. Romanen är fiktiv.
I en fas av författandet gick han igenom mängder av olika händelser. Han säger att det är som att verkligheten slår fiktionen.
– Det har hänt väldigt mycket på senare tid. Verkligheten beter sig inte som man förväntar sig längre.
Han beskriver stilen i boken som “stark, tät och underhållande”. Och kriminalromanens uppbyggnad tyckte han passade för att gestalta den spänning som finns mellan medier och makthavare.
Varför valde du att lägga handlingen i Almedalen?– Jag är deltidsboende på Gotland och älskar Visby. Det är en bra litterär miljö där det historiska möter det urbana. Almedalsveckan som sådan är verkligen intressant. Politisk och medial makt samlas. Ingen är på hemmaplan. Alla sitter i sina hotellrum.
Schlingmann berättar att boken handlar i huvudsak om en kamp mellan två politiker där medierna uppmärksammar ett problem. Det finns även med ett mord och en kärleksaffär.
– Mordet vill jag ha med för att gestalta hur långt folk kan sträcka sig för att få sin vilja igenom. Kärleken för att visa att visa tvivel och osäkerhet.
Att erkänna sin kreativitet och att ha stark fantasi viktigt för fiktiva berättelser menar Schlingmann.
– När jag skrev första kapitlet, det var på tåget mellan Stockholm och Göteborg, då tillät jag min fantasin att öppna sig till fullo. Att skriva råmanus var oerhört lustfyllt, men sedan, att redigera var betydligt mer krävande än när jag skrivit faktaböcker. Det får stora konsekvenser om man ändrar något i en roman.
Filmrättigheterna till “I maktens öga” är sålda och ligger just nu till grund för en dramaserie på åtta avsnitt. Schlingmann är inte aktiv i manusskrivandet men delaktig i processen.
På Bokens afton 8 november på Västerviks Teater och konferens medverkar, förutom Per Schlingmann, Arne Dahl/Jan Arnald, Kristin Kaspersen och Josefin Sundström.
kristina.westring@vt.se