Vi träffar Daniel i hans lägenhet i Västervik. Mitt i rummet står det som ska bli hans viktigaste ressällskap under knappt tre månader - cykeln. Den 29 februari påbörjar han den tredje etappen av sitt fleråriga projekt att cykla genom Afrika.
- Ursprungligen hade jag tänkt att göra det i ett svep, men så insåg jag att jag fick dela upp det i tre etapper, berättar Daniel.
Han är precis nyinflyttad till Västervik. Det är två saker som dragit honom till staden. Hans bror bor här, och så finns det fina paddelomgivningar.
Resandet, som intresse och livsstil, väcktes för sju år sedan med en resa till Bali. Stora delar av resan var oplanerad, och det verkar vara just det som är hans budskap. Att resa i främmande länder är inte så svårt. Mycket löser sig under resans gång, och de bästa upplevelserna når man genom att hålla öronen öppna för vad människor som man stöter på under resans gång berättar.
När han får berätta ett oförglömligt resminne handlar det inte om någon stor sevärdhet, utan en vardaglig, men fin händelse.
- Vi hade slagit upp vårt tält i en by så kom mamman i huset närmast oss ut med nybakat bröd till oss.
En ramplanering för resan finns. Daniel Peterson har läst på i guideböcker, och på internet. Allra mest värdefullt är berättelser från andra resenärer. Det är där tipsen om de undanskymda smultronställena finns.
Daniel räknar med att resan ska ta två och en halv månad. På datorn finns förslag till en rutt inritad på en karta. Han börjar i Zambia, gör en kort sväng in i Zimbabwe, tillbaka in i Zambia, Namibia och söderut till Sydafrika. Han reserverar sig för att det kommer att bli ändringar under resans gång.
Bagaget kommer att väga 25-30 kilo. Där finns bland annat ett tält och ett bensinkök. Lyxigaste inslagen i packningen är systemkameran och en bärbar dator. Meningen är att det ska gå att följa Daniels resa på nätet.
- Jag kanske kunde klara mig med en kompaktkamera, men jag är van vid en större kamera, säger Daniel, som arbetar som frilansfotograf.
En sak som inte kommer att finnas i några större mängder är mat:
- Det löser man på vägen. Det har hänt att jag tagit med mig några konserver och lite pulvermos. Senast hade jag med mig en tub baconost. Det kunde kännas lite lyxigt att äta.
Cykeln är en mountainbike utrustad med pakethållare både fram och bak. Enligt Daniel krävs det ingen värstingcykel för den här typen av resor. Tvärtom kan enkel cykel vara lättare att hitta reservdelar till under resans gång.
- Det viktiga är att cykeln håller för att ta ordenligt med packning.
Hur tränad måste man vara?
- Det är klart att det är roligare om man har en bra grundkondition, men går man bara ut lugnt så blir man mer tränad under resans gång.
Ett annat råd till nybörjaren är att inte underskatta temperaturväxlingarna. Daniel Peterson inledde den allra första etappen, 2010, som startade i Egypten med att dra på sig en förkylning.
- När man lade sig på kvällen kändes det lite småvarmt så man drog inte upp dragkedjan i sovsäcken ordenligt. På natten sjönk temperaturen ner mot nollan.
För Daniel har resandet blivit en livsstil. Förra Afrikaresan ägde rum för ett år sedan. Sedan dess har han åkt till Borneo fyra veckor och vandrat i regnskogarna.
Perioderna däremellan försörjer han sig på lite av varje - som frilansfotograf, grafisk formgivare, inhoppare i skolan och taxichaufför.
- Det går alltid att hitta jobb, men man måste ha tentaklerna ute hela tiden, säger han.
Vad är tjusningen med att resa så här?
- Det är att få se nya saker, och se hur människor i andra länder lever.
Skulle du kunna resa med en paketresa?
- Det var många år sedan senast. Man ska inte döma andra sätt att resa, man kan uppleva mycket på en sådan resa också. Jag har bara inte behovet av att ligga på en strand under semestern, även om det inte skulle vara så dumt några dagar.
Finns det någon drömresa kvar när Afrikaresan är slut?
- Drömresa låter stort, men jag vill se mer av västra Afrika. Det vore spännande att resan i Mellanöstern, och Sydamerika. Ju mer man reser ju mer kommer man på. Det tar aldrig slut.