Idéer över gränserna på Naturum

På torsdagen besökte en grupp litauer Naturum i Västervik. De är i Sverige på ett möte om vattenvård runt Östersjön.

"Ser du något?" Danute Vasiliomskiene och Vaida Ruzgiene jobbar till vardags som geografilärare. Här tittar de i mikroskop som fanns på Naturum.Foto: Anders Steiner

"Ser du något?" Danute Vasiliomskiene och Vaida Ruzgiene jobbar till vardags som geografilärare. Här tittar de i mikroskop som fanns på Naturum.Foto: Anders Steiner

Foto: Anders Steiner

Västervik2011-09-22 18:32

När VT kommer till Naturum så hålls en genomgång av en rad projekt som är välbekanta för Västerviksborna: hur man minskade övergödningen av Gamlebyviken, arbetet med att minska utsläppen från enskilda avlopp, hur man utvinner biogas i reningsverket. Åhörare är en grupp forskare, politiker och lärare från Klapejda-regionen i Litauen.

Dagen innan har de varit på ett möte i Timmernabben utanför Mönsterås. Mötet är ett led i EU-projektet Motiv där fyra Östersjöländer samarbetar i Östersjöfrågor: Sverige, Polen, Litauen och Ryssland-Kaliningrad.

Det är fyra länder med vitt skilda förutsättningar och dagordningar.

- I Ryssland har miljön överhuvudtaget inte varit en fråga under lång tid. Det var först i somras som president Putin nämnde miljö och klimat som prioriterade områden i ett tal, säger Akko Karlsson, regionpolitiker.

I Litauen är läget ett annat. Där har man under många år arbetat med att rusta upp och bygga ut reningsverk, till stor del med hjälp av EU-medel.

- De befinner sig där Sverige var för 20, 30 år sedan, säger Tobias Facchini, svensk projektledare.

En av de frågor som den litauiska delegationen var intresserad av var dagvattenhantering. Landet hade ett dagvattennät redan före andra världskriget. Under kriget kom ritningarna över ledningsnätet bort. Det betyder att man i dag får bygga upp nätet från grunden. Bland annat visades de naturliga reningsdammar som byggts i stadsparken i Västervik.

Att byta erfarenheter betyder inte bara att man visar upp allt bra man åstadkommit.

- I Sverige är storken utrotad på grund av att vårmarker torrlagts, medan den trivs i Litauen. Det gäller att de inte gör om våra misstag, säger Tobias Facchini.

Vad tar delegationen med sig hem från besöket?
- Jag imponerades av att se så många svenska politiker vid mötet i Mönsterås. I Litauen finns inte samma politiska engagemang för Östersjöfrågor, säger Algirdas Grublys, själv politiker.

Dalia Zukiene, forskare och eldsjäl som bland annat jobbar med att väcka ungdomars engagemang imponerades av Naturum.

- Vi skulle vilja ha något likande.

Samtidigt fick Naturum tips på hur verksamheten skulle kunna utvecklas. "Har ni inte något fritis i anslutning till museet?", undrade en av litauerna. I Litauen har man fritidsverksamhet där barnen får lära sig om miljö- och naturvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om