Stål är hållbarhetskoordinator för Ikea Svenska Försäljnings AB. Enligt henne är hållbarhetsfrågorna, hur vi använder våra naturresurser en central framtidsfråga för Ikea. Därför arbetar företaget med materialval, man vill gå över till förnyelsebara material, återvinningsbara material eller material som är återvunna från andra produkter. Helst ska materialen vara lätta också för att minska transportkostnaderna.
Hon tar lampan Vidja som exempel.
- Där har vi gjort om förpackningarna så att vi får plats med 60 fler lampor på en pall. Vi har bytt bomull till en sort som kräver mindre vattenförbrukning och mindre kemikalieanvändning.
Som konsument är man van vid att miljövänligt med automatik också betyder dyrare. I det här fallet kunde man istället sänka priset på varan. Mycket av det som företaget gör handlar om att spara energi, effektivisera transporter och utnyttja råmaterialet så effektivt möjligt. Det leder i många fall till även till ekonomiska vinster.
Hon tar kemikalieanvändning som exempel. Där kan ett multinationellt företag tjäna på att ligga före den strängaste lagstiftningen av alla länder där man är verksam.
- Det ger arbetsro, sade Stål.
Hon fick en kritisk fråga från publiken. Möbeljätten figurerade nyligen i TV-programmet Uppdrag Granskning, där Ikea anklagades för att ha använt rysk urskog i sina möbler. Eva Stål svarade genom att berätta om den certifiering som möbeljätten kräver av sina leverantörer. För att göra en kort redogörelse kort så konstaterade hon dels att andelen riktigt gammal skog är större i Ryssland, dels att den skog som Ikea använt betraktades som produktionsskog i Ryssland utifrån den certifiering som används.