Ilska över skogsavverkning
- Det är många som promenerar här, och de är förskräckta över tilltaget. Det säger Lasse Byström, som bor i Solhem på Gertrudsvik i Västervik, där det återigen har tagits ner träd i försommartid.
Det här trädet med holk fick stå kvar, men kapades strax ovanför den svartvita flugsnapparens hem. Lasse Byström är kritisk till att hugga ner träd just den här årstiden.Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid
Foto: Fotograf saknas!
- Det spolierar ju häckningen. Så är det ju. Det är klart att det är allvarligt.Han tillägger att det också handlar om vilken inventering man har gjort innan. Men det är svårt att se alla bon, ens om man går på marken, för att inte tala om när man sitter i en skogsmaskin. Många fåglar häckar undanskymt, och ganska många har sitt bo direkt på marken.- Det är nog tyvärr alldeles för vanligt det här. Det är klart att det finns skogsägare som visar hänsyn, eller försöker visa hänsyn, men det är svårt att se från en skogsmaskin om det är ett bo på marken.Per Karlsson är platschef på Gertrudsviks Fastighets AB. Han säger att de beställde jobbet av Södra Skogsägarna. Egentligen skulle galleringen ha gjorts i vintras, men den myckna snön la hinder i vägen. Att låta bli skogen helt har inte varit något alternativ.- Vi har en skötselplan som vi måste hålla. Sköter vi inte skogen så får vi kritik för det, säger Per Karlsson.Att ett träd togs ner, trots att det var en fågelholk på det, tror han kan ha berott på att skogsarbetarna inte såg några fåglar där.Men om man väntat ett par veckor hade ju de flesta fåglar fått ut första kullen ungar?
- Ja, men någonstans måste de såga ner träd. Då skulle man ha ett generellt stopp i hela Sverige, säger Per Karlsson.Avverkningarna på Gertrudsvik fortsätter en bra bit in på sommaren, utom i de områden där skogen är så värdefull att den inte får röras. Men området vid Solhem är inte ett sådant.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!