"Imponerande resa av Västervik"
- Det är en både imponerande och inspirerande resa Västervik gjort de senaste åren, efter Electroluxnedläggningen.Det säger Linda Ylivainio, politiskt sakkunnig hos näringsminister Maud Olofsson på näringsdepartementet.
Imponerande resa. Det är en både imponerande och inspirerande resa Västervik gjort efter Electroluxnedläggningen. Det sade Linda Ylivainio, näringsminister Maud Olofssons rådgivare, när hon på tisdagen besökte Västervik för att närvara vid seminariet Struktura futura på Gränsö.Foto: ANDERS STEINER
Foto: Fotograf saknas!
- Ni i Västervik har fixat det mesta själva, utan statliga stöd, efter Electroluxnedläggningen. Man kan bara jämföra med de orter som förlorade stora militära arbetsplatser. I ljuset av det är Västerviksbornas förmåga än mer imponerande.
Linda Ylivainio menar att Västervik är inne i en positiv utvecklingsspiral.
- Något som ytterligare styrker detta är att Holiday Club valt att göra sin andra stora svenska etablering i just Västervik.
Näringsdepartementet är ett mycket stort departement med 320 anställda och totalt elva politikområden. Linda är en av tre politiskt sakkunniga och länken mellan näringsministern och alla tjänstemännen.
- Tjänstemännen behöver politisk vägledning. Det får jag hjälpa till med. Maud, som även är vice statsminister, hinner inte prata med alla. Första tiden som minister fick hon över tusen förfrågningar/inbjudningar per dag om att närvara vid olika arrangemang.
Det är andra gången Linda Ylivainio är i Västervik. Förra gången var strax efter millennieskiftet då centern höll riksstämma här.
- Årets riksstämma hålls i Kalmar i augusti/september så nu börjar jag känna ert län väl.
Ett av Linda Ylivainios branschområden är just regional tillväxt och entreprenörskap.
- Hela samhället måste få strukturer som stödjer entreprenörskap och företagsamhet. Regeringens mål är att företagarnas administrativa börda ska ha minskat till 25 procent till år 2010.
- Det måste bli enklare och billigare att starta eget, liksom att anställa folk. Vi måste i betydligt större utsträckning få människor att våga och vilja starta företag.
- Nyföretagandet i Sverige är lågt vid en internationell jämförelse. Vi tror att en attitydförändring krävs för att få fler människor att våga ta steget att starta eget företag.
Linda Ylivainio säger att ungdomar blir allt positivare till att starta företag. Regeringen tänker därför sänka arbetsgivaravgiften för personer mellan 18 och 24 år.
- Jag är imponerad över det sätt på vilket ni i Västervik fått in ämnet entreprenörskap i skolan. Ni jobbar bra tillsammans med det lokala näringslivet i både grundskolan och gymnasiet. Ni har skräddarsytt utbildningar inom bland annat den marina sektorn, plastsektorn och upplevelsesektorn.
Att Västerviksbor i framtiden ska kunna tågpendla till jobb i Linköping ser Linda Ylivainio inte alls som något negativt. Tvärtom.
- Själv veckopendlar jag från byn Kuivakangas vid finska gränsen, strax norr om Övertorneå. Jag har två timmar med bil till Kallax flygplats och efter en timmes flygning återstår ytterligare en timmes resa från Arlanda till Stockholm.
- Det är så vi måste arbeta i Sverige i framtiden. För min del får jag det bästa av två världar. Både pulsen i storstaden och lugnet i mitt lilla hus intill stranden av Torne älv, där jag älskar att paddla kajak på sommaren och på vars is jag åker längdskidor under vintern.
Linda Ylivainio betonar vikten av att det regionala och lokala inflytandet över utvecklingsarbetet måste stärkas.
- Ingen vet bättre än ni i Västervik. Statens roll är att tillhandahålla grundläggande resurser som infrastruktur och offentlig service. Staten ska inte vara med och detaljstyra.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!