I november fattade barn- och utbildningsnämnden beslutet att lägga ut industriprogrammets karaktärsämnen på entreprenad. Politikernas beskrivning av behovet av investeringar och kompetensutveckling har fått lärarna på programmet att reagera:
- Folk tror att maskinerna är omoderna, och att lärarna inte är behöriga, inget kunde vara mer fel. De senaste tre åren har Västerviks kommun investerat 4,7 miljoner kronor i maskiner. Vi lärare har den utbildning som krävs, säger Göran Gustavsson, lärare i plåt- och svetsteknik.
Han och de andra lärarna är besvikna att deras utbildning valts ut för att läggas ut på entreprenad. Det är en utbildning som har hållit budget, och till och med gjort överskott.
- Jag hade förstått om man velat göra något en verksamhet som blödde, säger Göran Gustavsson.
Utbildningen är populär. Förra året gick det två sökande på varje plats. Lärarna hade velat utöka programmet inför hösten, från 18 platser till 24, och utöka med ett tredje program.
Men hur är det med de krav som den nya svetscertifieringen ställer?
Enligt Göran Gustavsson, handlar det om ett internationellt svetsdiplom, IW-svetsning. Lärarna föreslog själva för ett år sedan att de skulle utbildas så att de blev certifierade att lära ut den nya standarden. Då blev det nej.
I våras hade industriprogrammet en träff med 21 företag från kommunen.
- Då ställde vi frågan om det fanns ett behov av IW-svetsning. Vi fick "nej" till svar. Däremot ville man ha mekaniker, med lite av den kompetens som de tidigare eleverna på fordonsprogrammet hade. Det var därför vi lade förslaget till en ny inriktning, Driftssäkerhet- och underhållsteknik, säger Göran Gustavsson.
Den nya grenen fanns med i det material som gått ut till årets niondeklassare, men har på grund av entreprenadiseringen lagts på is.
Lärarna visar runt VT i lokalerna. De maskiner i miljonklassen som köpts in de senaste åren visas, men där står även gamla Storebrosvarvar. Göran Gustavsson tycker att de fyller sin funktion.
- De är bra när eleverna ska lära sig grunderna. Gör de ett misstag är det bättre att de gör det där, än med 1,2 miljonersmaskinen. Det är vårt motto: Här ska de få göra tusen misstag. Var ska man göra misstagen om inte i skolan?
Han är skeptisk till att man ska lära ut IW-svetsning på gymnasienivå. Det kommer att ge eleverna spetskompetens, men det följden skulle bli en smalare, mer specialiserad utbildning.
- Det svar vi fått även från svetsföretag är att de vill att de elever som gått ut härifrån ska vara allmänbildade och kunna tänka kreativt. Spetsutbildningarna står företagen för.
Hans kollega Åke Lundqvist fyller i:
- Vi ger eleverna en utbildning som gör dem anställningsbara.