Ineffektiv övervakning i länet

Invånarna i Kalmar län är hårdast övervakade i landet, men trafiksyndarna behöver ändå inte vara oroliga. Trots många övervakningstimmar åker förhållandevis få fast för trafikbrott.
Allt enligt en undersökning från NTF.

Koll på trafiken. Enligt statistik läggs det många timmar på trafikövervakning i Kalmar län. Däremot är antalet rapporterade trafikbrott per timme inte särskilt stort.Arkivbild: Mattias Ahlm

Koll på trafiken. Enligt statistik läggs det många timmar på trafikövervakning i Kalmar län. Däremot är antalet rapporterade trafikbrott per timme inte särskilt stort.Arkivbild: Mattias Ahlm

Foto:

Västervik2005-06-09 00:25
Trafikpolisen i Kalmar län hör till de mest ineffektiva i landet enligt Nationalföreningen för Trafiksäkerhetens Främjande, NTF.
Organisationen har tagit fram statistik på hur många timmar som läggs på trafikövervakning om året i varje län. Det har ställts mot hur många trafikbrott som rapporterats.
Kalmar län utmärker sig på två områden. Antalet övervakningstimmar per invånare i länet är störst i landet.
Däremot rapporteras det inte särskilt många trafikbrott per övervakningstimme. Bara 0,11. Det är näst sämst av de län som deltog i undersökningen.w
Bland topplänen finns Östergötland. Där är man fem gånger så effektiv. I snitt rapporteras 0,58 trafikbrott i timmen.
Lars-Erik Andersson, chef för trafikenheten i Kalmar län har flera förklaringar till varför siffrorna ser ut som de gör.
En förklaring enligt honom är att när- och utryckningspoliser kodar in stora mängder timmar som trafikövervakning. Det är tid då poliserna ligger ute på vägarna men inte aktivt jagar trafikbrottslingar. En statistisk tveksamhet med andra ord.
- Jag har påtalat det här för mina överordnade utan att få någon respons, men när Kalmar län uppmärksammas på det här sättet blir det kanske förändring, säger han.
Den andra bristen i trafikövervakningen i Kalmar län är att de 20 poliser som finns på den speciella trafikavdelningen har fått ett ändrat uppdrag på senare år.
- Vi ska i större utsträckning hjälpa till även med annat polisarbete. Det betyder att vi får hjälpa till med utryckningar och det gör att vi inte till 100 procent kan lägga tiden på trafikövervakning, säger Lars-Erik Andersson.
Trafikpoliserna får även hjälpa till när det är personalbrist på andra avdelningar. Vid stora insatser naggas resurserna i kanten. Trafikenheten i Kalmar fick släppa till personal till den stora bevakningsinsatsen vid Natotoppmötet i Åre häromveckan. I nästa vecka är det dags för Hultsfredsfestivalen, och veckan därpå kommer trafikpoliser att jobba som ordningspoliser vid midsommarfirandet. Enligt Lars-Erik Andersson kommer resurserna för trafikövervakning att vara som allra sämst när trafiken är som tyngst i Kalmar län, under sommarmånaderna.
Organisationen för trafikövervakning varierar från län till län. Lars-Erik Andersson befann sig på onsdagen i Skåne där trafikenheten är helt specialiserad på trafikövervakning.
Organisationen NTF anser att slutsatsen som kan dras av undersökningen är att det behövs en nationell trafikpolis så att övervakning blir mer likartad från län till län. Lars-Erik Andersson stöder det förslaget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om