Influensan är här – och det med råge

I år är många drabbade av influensan, både i Kalmar län och i Sverige som helhet. Det är fler svåra fall som måste vårdas på intensiven än förra året.

Vätska. Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, råder de som insjuknar att få i sig ordentligt med mat och dryck.

Vätska. Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus, råder de som insjuknar att få i sig ordentligt med mat och dryck.

Foto: Kristina Westring

Västervik2016-02-16 05:30

De som insjuknat i influensa och som behöver intensivvård har blivit fler. Det ger en mycket hög belastning på landets intensivvårdsavdelningar där vård med respirator är det som oftast behövs när effekten av influensan sätter sig i andningen.

– I Kalmar län var det under vecka fem 20 fall av influensa typ A och under vecka sex var det 26 fall, säger Anna Michaëlsson, chefläkare på Västerviks sjukhus.

Influensa typ A är den influensa som är mest aggressiv och där patienten behöver vård. I influensa typ A ingår svininfluensa. Tre av de 46 fallen har behövt intensivvård på annan ort.

– I år är det fler drabbade och utbrotten är häftigare än tidigare.

Hur många som har just svininfluensa i Västervik går inte att säga just nu.

– Det är också ett stort mörkertal eftersom det är många som går hemma och är sjuka, säger Anna Michaëlsson.

Det är viktigt att få i sig ordentligt med mat och dryck under sjukdomstiden eftersom det annars är lätt att man blir uttorkad.

För att undvika att bli smittad ger Vårdguiden råden att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten, använda handsprit, undvik att röra vid dina ögon, näsa och mun. Om du nyser eller hostar så ska du göra det i armvecket, då minskas spridningen av viruset.

Smittan sprids genom luften, men också genom kontakt och droppsmitta (till exempel små droppar saliv). Smittrisken är större inomhus än utomhus, eftersom smittämnen skingras snabbare i fria luften. Det är vanligt att smitta sprids på bussar, i skolor, och på arbetsplatser.

Enligt Vårdguiden finns det inga sjukdomstecken som är unika för influensan. Vissa blir svårt sjuka med hög feber och hosta, medan andra bara får lindrigare förkylningsbesvär.

Influensan är en av våra vanligaste dödsorsaker men det är svårt att mäta denna dödlighet eftersom det är influensans komplikationer, som till exempel lunginflammation, och inte influensan i sig som de flesta dör av.

När ska man söka vård?

Vårdguiden ger rådet att söka vård om du har hög feber som inte går ner efter tre till fem dygn, har hög feber som har gått ner och sedan börjar stiga igen. Du bör också söka vård om du plötsligt blir mycket sämre och får andningsbesvär när du vilar.

Influensan är en virussjukdom som återkommer varje vintersäsong. Många blir drabbade och vissa år leder det till hög sjukfrånvaro och överdödlighet bland äldre. Det är ett virus som infekterar luftvägarna och viruset har en förmåga att förändra sig vilket gör att vissa år blir det större epidemier. Det är i svalget och övre luftvägarna som viruset oftast sätter sig.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om