"Inför matutbildning i skolan"

Gott, rent och rättvist. Det är ledord för medlemmarna i organisationen Slow Food Tjust.

Åke Zetterberg, till vänster, är vinimportör och fick upp ögonen för Slow Food när han var i Italien på jobbresa. Christer Lindblom är pensionerad tandläkare och har alltid varit intresserad av kost. Foto: Lisa Olaison

Åke Zetterberg, till vänster, är vinimportör och fick upp ögonen för Slow Food när han var i Italien på jobbresa. Christer Lindblom är pensionerad tandläkare och har alltid varit intresserad av kost. Foto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2009-09-15 17:38
- Småskalighet och en mer direkt väg mellan odlare och konsument. Det vill vi jobba för, säger ordföranden Åke Zetterberg. Slow food Tjust är ett lokalt convivium inom den internationella rörelsen Slow Food som grundades av italienaren Carlo Petrini 1989. Grundandet var en motreaktion till snabbmats-samhället och det höga livstempo som tagit befolkningen i västvärlden i besittning. - Droppen som fick bägaren att rinna över var när Mac Donalds slog upp portarna vid Spanska trappan i Rom i mitten på åttiotalet. Många italienare blev upprörda och gick till storms mot att den amerikanska snabbmatskedjan etablerade sig just här. Resultatet av protesterna blev att detta nu är den enda Mac Donalds-restaurangen i världen varifrån man inte får ta med sig mat ut på gatan, berättar Åke Zetterberg.I dag har Slow Food mer än 80 000 medlemmar världen över.Genom åren har rörelsens målsättning och syften utvecklats allt mer. De huvudsakliga uppgifterna är i dagsläget att främja information och utbildning om smak och mat, skydda lantbrukets biologiska mångfald, lyfta fram närproducerade livsmedel och organisera gastronomiska evenemang. Den lokala föreningen i Tjust startade för fyra år sedan och har mellan 20 och 30 medlemmar, krögare, matproducenter och konsumenter.Hur jobbar Slow Food Tjust?
- Vi anordnar evenemang av olika slag, i höst blir det bland annat potatisprovning på Åby gård.- Vi kommer även att börja jobba mer gentemot politikerna för att försöka påverka dem i frågor som rör mat och mathållning, exempelvis vad gäller skolmaten. Vi tycker att maten ska lagas där den ska ätas och inte fraktas hit och dit. Vi skulle också vilja införa matutbildning i skolan. Var syns ni under Smaka på Tjust?
- På lördagen finns vi på Kulbacken i Västervik och på söndagen arrangerar vi bussturer till lokala producenter som håller sina gårdar öppna den här helgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om