Vi träffas i hennes trädgård på Tändsticksvägen i Västervik, där hon tillbringar mycket av sin tid.
Det gör även rådjuren.
– Vi har mycket rådjur i vår trädgård, så jag tror att det är de som är bovarna, säger hon.
Rådjur är kända för att ha mycket fästingar. Sedan är det ju högst individuellt hur många fästingar vi människor får. Ing-Marie får många.
– Jag tror att jag har haft 32 fästingar i år, säger hon.
En av dem gav henne alltså borrelia. Det var på ett ställe där hon visste att hon hade fått ett fästingbett.
– Jag upptäckte att det blev rött och stort, men jag mådde aldrig dåligt, säger hon.
Hon kontaktade läkare genom en digital tjänst och skickade med en bild på bettet, och de kunde direkt säga att det var borrelia hon hade fått.
– Det var inget att tveka på, sa de.
Ing-Marie fick aldrig några besvär av sjukdomen, och en glad överraskning var när hon av en bekant fick veta att man kunde få ersättning genom sin olycksfallsförsäkring, om man kunde visa att man hade diagnostiserats med borrelia. Själv fick hon drygt 2 000 kronor.
Naturvårdsverket skriver på sin hemsida att fästingburna sjukdomar har ökat markant i Sverige och stora delar av Europa. Fästingarnas utbredning och antal har också ökat.
Det pågår ett forskningsprojekt för att undersöka sambandet mellan fästingar, fästingburna sjukdomar och vilt. Studien genomförs i två områden: ett med få rådjur och ett med många.
Syftet med projektet är förstås att förebygga spridning av de här sjukdomarna.
I Västerviks kommun var det 211 fall av borrelia under perioden 1 januari till 4 september förra året. Samma period i år var det 240 fall.
Lisa Labbé Sandelin är smittskyddsläkare på Region Kalmar län. Hon tycker inte att ökningen är så stor, men konstaterar samtidigt att året inte är slut än. Fästingarna är aktiva längre om det är varmt.
– Om man blir fästingbiten ska man hålla koll på bettet i en till tre veckor. Om det växer och blir större, över tre centimeter, ska man reagera, säger hon.
Även om fästingsjukdomen TBE är en värre infektion, kan borrelia också vara allvarligt. Lisa Labbé Sandelin, som inte bara är läkare, utan även forskar om fästingar, har ändrat sitt beteende med åren:
– Det är bra att vara ute, men man kan tänka till lite. Är man fästingforskare så tänker man att det är bättre att gå på stigen än i det höga gräset.