Det senaste, tvååriga avtalet mellan gymnasiet och Västerviks Ishockeyklubb, VIK, löper till och med juni 2013. Det säger att gymnasiet stöttar VIK med 40 000 kronor per säsong.
Under avtalets andra år, alltså säsongen 2012/2013, finns det dock inga hockeyelever alls kvar på Västerviks gymnasium.
Det visste gymnasiets ledning redan i juni 2011, i och med den nya gymnasiereformen, då VIK-avtalet skrevs under. Nu tvingas gymnasiet ändå punga ut med 40 000 kronor i dessa hårda spartider.
- Ja, så är det. Jag har kontaktat VIK och frågat om vi inte kunde få slippa betala 40 000 kronor för nästa säsong, nu när skolan ska spara och vi inte längre har några hockeyelever, säger Jenny Gustavsson, vikarierande kanslichef på gymnasiet.
Marknadsansvarige Stefan Jillehed svarade dock att också VIK har svag ekonomi och att skrivna avtal alltid måste följas.
I det senaste avtalet erbjuder VIK gymnasiet i utbyte mot pengar bland annat att parterna tillsammans "ska utveckla och utbilda våra ungdomar på hockeylinjen med olika projektarbeten inom idrotten".
De årliga beloppen på 40 000 kronor är exklusive lagstadgad mervärdesskatt och reklamskatt, och VIK äger rätt att i efterhand fakturera skatt som kan komma att belasta VIK på grund av detta avtal.
VIK:s nuvarande ordförande Lars Jörbrink har inga tankar på att låta gymnasiet slippa betala 40 000 kronor för kommande säsong:
- VIK och ishallen är den i särklass största arenan i Västervik för våra ungdomar. Ett stort antal 14-16 åringar vistas där dagligen under säsongen, ungdomar som alla ska söka till något gymnasium.
- Oavsett kommunal eller privat huvudman måste ju alla gymnasier marknadsföra sig. Till och med i tv och andra medier.
Att idrottsprogrammet avvecklats anser Lars Jörbrink sakna betydelse:
- Det här är ett billigt sätt för gymnasiet att marknadsföra sig. Vi har egentligen varit alldeles för billiga när vi bara tar 40 000 kronor per år för marknadsföringen. Västerviks gymnasium får 80 000 kronor i statsbidrag för varje elev som väljer denna skola. 40 000 kronor motsvarar endast en halv elev.
- Det här är en storm i ett vattenglas. Staffan Erlandsson har gjort helt rätt sett ur gymnasiets och kommunens synvinkel. Varför ska man inte synas på den arena som har flest ungdomar?
Läs mer: "Skyll inte ifrån dig!", rektorn Boel Runesson skriver på sidan 9.