Det är de senaste veckornas debatt om kommunens växande skuld som gjort att flera investeringar, både planerade och genomförda böjrat ifrågasättas.
Farleden som invigdes i somras är en sådan. Kritiken riktar in sig på tre punkter:
Vad hade politikerna för underlag när de tog beslutet att satsa 40-45 miljoner kronor på en breddad farled?
Fick politikerna i kommunfullmäktige dela i beslutet?
Kommer investeringen att betala sig?
Något skriftligt underlag till beslutet, där man redovisar varför det behövs en bredare och djupare farled, är svårt att hitta.
- Vi har inte gjort några kalkyler på lönsamheten. Vi arbetar inte på det sättet, säger Bruno Nilsson, chef för kommunens samhällsbyggnadsenhet.
Han jämför med övrig kommunal infrastruktur i kommunen, som gator och vissa vägar.
Farleden är att betrakta som "sjövägen" in till Västervik.
Statliga Vägverket gör samhällsekonomiska kalkyler där man försöker bedöma lönsamheten i olika vägprojekt för att kunna göra en rangordning vad som är viktigast när pengarna ska fördelas.
Bruno Nilsson vänder sig mot jämförelsen:
- Vägverkets kalkyler är kritiserade, de missar de dynamiska effekter för en region som ett vägbygge kan innebära.
Att farleden ska betala sig själv tror han blir svårt. Han tror inte på att ta ut kostnaden av hamnentreprenören.
- Det är fler än hyresgästen på Lucerna som har nytta av farleden. Godstrafiken från hamnen är ett viktigt underlag för Tjustbanan till exempel.
Statsbidragen som går till Tjustbanan bygger inte på persontrafiken, utan på att järnvägssträckan mellan Linköping och Västervik är en viktig godssträcka. Skulle godstrafiken från hamnen minska, är kommunen rädd för att underlaget för Tjustbanan rycks undan.
Breddningen av farleden har enligt kommunens ekonomikontor hittills kostat 46 miljoner kronor. Slutnotan är inte klar än. Kommunen och företaget som gjorde breddningen är oeniga om en del av arbetet. Entreprenören hävdar att projektet blev mer omfattande än vad som beskrevs i anbudet och vill ha 3,1 miljoner kronor till. Den delen är inte avgjord än.