Inga krav på investeringar

Än har Västerviks kommun inte fått ta emot några önskemål om investeringar i hamnen för att kunna ta emot Gotlandsfärjor.

Västervik2012-05-22 00:00

Det var i helgen som VT:s systertidning Gotlands Allehanda kunde avslöja att en intressent tittat på möjligheterna att starta sommartrafik mellan Visby och fastlandet. Västervik pekades ut som fastlandshamn, men enligt Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson finns det förmodligen konkurrens från fler hamnar.

- Vi har fått frågor från ett rederi, och jag tror mig veta att det finns fler kommuner som fått samma frågor.

Frågorna har handlat om en rad tekniska detaljer kring hamnen.

- Det är hamnoperatören VLI och vår utvecklingsledare Bruno Nilsson som svarat på frågorna, säger Hjalmarsson.

Kan hamnen på Lucerna ta emot färjetrafik så som hamnen ser ut i dag, eller kommer ni att få investera i hamnen?
- Det kommer att krävas investeringar, men eftersom vi inte fått höra några önskemål än utgår jag från att de investeringarna täcks av trafiken, säger Harald Hjalmarsson.

Han tror inte att det ska vara nödvändigt att bygga en stor terminal av det slag som finns i Visby med inneslutna ombordstigningsbryggor. Det finns lösningar på andra håll där passagerarna körs in i fartyget med buss, och där rörelsehindrade passagerare kan ta hiss från bildäcket.

Det är inte första gången som det går rykten om Gotlandstrafik från Västervik. Några saker gör att Harald Hjalmarsson tror att det är mer tryck i frågan den här gången.

- Som jag har förstått det så har initiativet kommit från näringslivet på Gotland, närmare bestämt företag som äger bäddar på ön.

Bakgrunden är att besöksfrekvensen på ön under sommaren har gått ner något. Det är oroväckande för besöksnäringen på ön som investerat kraftigt de senaste åren i att bland annat bygga ut några av hotellanläggningarna. Det gör att kommunikationerna mellan fastlandet och Gotland har börjat diskuteras.

Färjetrafiken mellan Gotland och fastlandet har varit styrd av staten som subventionerat trafiken. För att hjälpa det bolag som bedrev året-runt-trafik rådde länge ett förbud för renodlad sommartrafik. Staten var rädd att någon operatör skulle plocka russinen ur kakan, och bara bedriva trafik under de lukrativa sommarmånaderna.

2010 hävdes förbudet, men någon renodlad sommartrafik har inte dykt upp. En orsak kan vara att rederierna hittills inte varit intresserade av koncept som bara bygger på några månaders trafik om året, man vill ha beläggning på fartygen året om.

- Efter vad jag har hört finns det ett överskott på fartyg nu, och man är mer intresserad från de stora rederierna även av sommartrafik, säger Hjalmarsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om