Tidigare har det varit mycket svårt för lokala matproducenter att ha en chans i upphandling till kommunen. En anledning har varit att det har funnits krav på leverans av stora mängder och flera olika produkter. I och med miljömålen som förespråkar mer lokalt producerad mat har inköpscentralen tillsammans med Hushållningssällskapet och Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) inventerat vilka möjligheter det finns att köpa livsmedel lokalt. Med inventeringen som grund har det tagits fram förfrågningsunderlag där leverantörerna kan lämna anbud på mindre delar av en kommun. Det går till exempel att leverera till ett enda kök.
– Redan hösten 2015 gick vi ut med förfrågan till lokala producenter av mat. Det var för att de skulle ha lång tid på sig att kunna leverera, säger Ulla Öhrn, inköpschef för inköpscentralen i norra Kalmar län.
Anbudsförfrågan bestod av åtta enskilda produkter och det kom in anbud på sex av dessa.
– Det kom inga anbud på ägg eller lax. Däremot kom anbud på olika sorters kött och tvättad potatis.
Västerviks kommun ingår i ett upphandlingssamarbete som omfattar sex kommuner i norra Kalmar län och de sex producenter som nu har avtal är belägna i Hultsfreds, Högsby och Vimmerby kommuner.
Ulla Öhrn menar att de gjort mycket för de lokala leverantörerna men att det är svårt eftersom det helt enkelt inte finns så många som producerar mat i området.
– Det är förmodligen mer lönsamt för producenterna att sälja direkt till konsumenterna. Vi har verkligen försökt, men vi måste tänka på att producenterna måste gör det som är bäst affärsmässigt för dem och vi måste vara realistiska och inse att det tar tid att få fler intresserade av att leverera till kommunerna, säger hon.
Det finns ett politiskt direktiv som ska göra det lättare för lokala producenter att vara med i upphandlingen av livsmedel till kommunen. Mats Hugosson (C) hade hoppats på ett bättre gensvar i närområdet.
– Vi har försökt att få in lokala producenter och göra det möjligt med lokal upphandling. Vi har åkt runt i kommunen och informerat men vi verkar inte ha nått fram ordentligt, säger Hugosson.
Han menar att de måste ta reda på vad detta beror på och utvärdera.
– Nu är det i alla fall möjligt för lokala matproducenter att ha med eventuell upphandling i sina framtida beräkningar.