- Innan det första provet var jag jättenervös. Vi var i simhallen, men jag glömde nästan bort att bada, berättar Tilda Wretlind.
Under några veckor ska alla landets niondeklassares kunskaper i svenska och matematik testas i en serie nationella delprov. Efter det första delprovet släppte nervositeten för Tilda.
När VT pratar med sex elever från klass 3A på Marieborgsskolan pratar de tvärtom om hur roliga proven är att göra. Kanske har det att göra med att det hittills har gått bra för alla eleverna.
- Matematiken är rolig. Det är lite klurigt, säger Linnea Nilsen, och får medhåll av flera elever.
Tilda Wretlind tycker att det roligaste av delproven i svenska är det där man själv får skriva en berättelse.
De nationella proven i årskurs tre är ett förhållandevis nytt påfund. Proven infördes till läsåret 2008/2009. I de högre årskurserna är de nationella proven ett viktigt verktyg vid betygssättningen. Proven för tredjeklassare har inte det syftet utan ska vara en kontrollstation för att se hur eleverna lever upp till de satta kunskapsmålen.
Meningen är att proven ska vara en hjälp så att elever som är på väg att halka efter tidigt får stöd.
Vad får ni göra för något på proven?
- I svenskan fick vi läsa en berättelse och svara på kryssfrågor efteråt, berättar Gustav Dolk.
Eleverna har fått göra två läsförståelseprov - ett med en berättelse och en med en faktatext.
Hur ser matteexemplen ut?
- Vi skulle räkna ut hur många rymdburgare Platos hade kvar. Han åt tio om dagen och hade 50 från början, berättar Tilda Burström.
För den som börjar undra över vem Platos är, och vad en rymdburgare är så finns det en förklaring. Proven har temat rymden och äventyr. Genom att skapa en ramberättelse som genomsyrar både svenska- och mattetesterna hoppas provkonstruktörerna att proven inte ska bli så dramatiska för eleverna.
Det betyder att eleverna får räkneexempel på temat, och i ett av svenskaproven fick de berätta om hur de själva var med om ett äventyr.