Ingen skolskjuts utanför upptagningsområdet

Kommunen betalar skolskjuts vid delad vårdnad, men inte om föräldrarna valt att ha barnet i friskola eller i en skola utanför upptagningsområdet. Reglerna ska vara lika för alla kommuninvånare och därför får inte Agneta Hellströms dotter skolskjuts från Gamleby till Brevik trots att hon har rätt att få det till Skogshaga.

Västervik2006-08-25 00:25
- Om man väljer att låta barnet gå någon annan stans än skolan i upptagningsområdet där man bor, då får man inte ersättning för skolskjutsen, säger Mats Hugosson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Det är ett ansvar som man får ta som förälder.
- Vi betalar skolskjutsen om föräldrarna har delad vårdnad och bor på olika platser, men då ska det finnas en tydlig plan som visar att det verkligen handlar om delad vårdnad med kontinuitet och regelbundenhet.
- I Västerviks kommun betalar vi, men fortfarande är frågan inte riktigt behandlad på riksnivå. Så vi vet inte om det är så här det ska vara även i framtiden. I en kommun som vår, med stora avstånd, kan det medföra stora kostnader. För Västerviks kommun har kostnaden för skolskjutskostnaderna ökat med ett par hundra tusen kronor sedan vi började betala för skjutsar vid delad vårdnad.

Mats Hugosson hör om Agneta Hellströms fall fall där dottern skulle fått skjuts från Gamleby till Skogshaga, men inte till Brevik.
- Det är tjänstemännen som hanterar frågan och vad jag vet har vi inte haft det här exemplet uppe till diskussion. Hade dottern gått i Skogshaga så hade hon fått skolskjuts dit varannan vecka, det är möjligt att vi kan titta på detta exempel där det är nästan samma avstånd.
- Visst kan det upplevas som fruktansvärt konstigt att få skjuts 25 kilometer men ett par hundra meter till, men vi måste hantera alla invånare något så när likvärdigt.

Agneta Hellström har också synpunkter på när dagis i Gamleby öppnar. Hon vill gärna kunna lämna sin yngsta dotter redan klockan kvar över sex för att också (varannan vecka) hinna lämna dottern som går i Brevik, Västervik, innan hon börjar sitt arbete klockan sju.
- Återigen har vi en grundregel, säger Mats Hugosson. Varje enhet får ett anslag för att hålla öppet från halv sju morgonen till halv sju kvällen. Om det finns behov av att öppna tidigare och om det är möjligt avgör den ansvarige rektorn. Det handlar om att avsätta personal och om det inte går blir det knepigt för enskilda rektorn. Men det är inte omöjligt.
- Den borgerliga majoriteten vill försöka öka servicegraden så att dagis kan öppna tidigare och stänga senare. Behovet ökar eftersom arbetsmarknadsområdena blir allt större och man inte kan tacka nej till ett erbjudet arbete för då blir man av med a-kassan.

Margareta Lundgren är förskolerektor i Gamleby:
- Den som har behov av att lämna barnen tidigare i Gamleby får komma med den frågeställningen till mig, så får jag ta ställning till om det finns möjlighet. Jag har fått sådana förfrågningarna tidigare och ibland har det gått att ordna. Men jag har inte fått någon sådan förfrågan nu, så jag uppmanar föräldrarna att höra av sig till mig.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om