Inger Erlansson låter oss höra historiens vingslag i Gamleby

Med sitt strategiska läge längst upp i Västerviken blev där tidigt tempel-, tings- och handelsplats. En status som följde Gamleby i många hundra år.

Redan på 1100-talet fanns kyrkan i Gamleby, som då hette Västervik. Staden flyttades på order av kungen Erik av Pommern 1433. Den "nya" kyrkan i Gamleby togs i bruk 1837.

Redan på 1100-talet fanns kyrkan i Gamleby, som då hette Västervik. Staden flyttades på order av kungen Erik av Pommern 1433. Den "nya" kyrkan i Gamleby togs i bruk 1837.

Foto: Brandin Hans

Västervik2009-06-01 13:27
Det är utgångspunkten när Inger Erlansson från hembygdsföreningen inleder en stadsvandring på Gamleby torg. Hon har bjudit på otaliga stadsvandringar och ingen är den andra lik. - Innehållet varierar efter gruppen jag har med mig, berättar Inger Erlansson. Ibland är det nyinflyttade Gamlebybor, ibland är det folk som har sina rötter här sedan generationer och då skiljer sig självklart dialogerna åt fullständigt. För det uppstår hela tiden spontana dialoger och det finns hur mycket som helst att berätta om. För att avgränsa mig så jag brukar sy ihop specialvandringar allt efter sällskapet som deltar. Inger Erlansson är uppfödd i Gamleby men var bosatt på annat håll under mer än 20 år. När hon återvände engagerade hon sig i hembygdsföreningen där hon var med och drog igång en mycket viktig dokumentation. - Vi ordnade ett tiotal träffar med Gamlebybor där vi berättade minnen och förde vidare sådant som tidigare generationer berättat. Uppgifterna som vi samlade in finns att läsa på vår hemsida. Jag använder också en hel del på mina vandringar. Startpunkten är alltid Gamleby torg. Där ger Inger Erlansson en kort sammanfattning av ortens historia från järnåldern och framåt. Fornminnen bekräftar att det varit en betydelsefull plats sedan urminnes tider. Kyrkan som anlades på 1100-talet finns kvar som ruin. En mycket stor kyrka som lätt svalde alla som bodde i dåvarande Västervik. - Tingen hölls på kyrkvallen och marknaderna i närheten av nuvarande torget. Orten låg på dåtidens riksväg mellan de riktigt stora städerna Kalmar, Linköping och Söderköping. Magnus "Ladulås" Birgersson (1275-1290) nämner Västervik som en stad med torgrätt. - Västervik blev Gamla Västervik och småningom Gamleby sedan Erik av Pommern flyttat staden 1433. År 1517 brändes nuvarande Västervik ner och borgarna återvände till Gamleby där de lägligt nog hade sina hus kvar. På 1560-talet befallde Gustav Vasa dem att flytta tillbaka igen. När de lämnade Gamleby bestod orten av 17 hus, 18 lyckor och ett antal "husaskar" (troligen båtskjul vid Gamlebyån). Så det var ingen trängsel utom när det var ting och under de tre dagar långa marknaderna på vår och höst (en tradition som fortfarande pågår). Så håller Inger Erlansson på och lotsar deltagarna ända fram till modern tid. Torget har funnits sedan 1600-talet och varje hus har sin historia. Ån var livsnerven. Där fanns färgeri, garveri, bryggeri, kvarn och såg.Vid mynningen ankrade handelsskepp och på torget fanns ett flertal handelsmän som alla sålde allting från livsmedel till plogar. Där fanns caféer, brännvinsbränneri och mycket annat. Ofta omfattar vandringen också en titt in i tingshuset från 1928 där tingssalen står orörd och förbi Gamleby hotell med medeltida anor. Kanske också en sväng upp till avrättningsplatsen vid Tallåsen. En vandring runt Gamleby torg med Inger Erlansson får miljön att börja leva. Det är en stor kulturgärning hon bjuder på och som sagt, varje vandring är unik. Så passa på!
Stadsvandring
16 och 18 juli kl 18: Start vid Gamleby torg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om