Runt om på Lysingsbadet stod på tisdagen flera av Nationella insatsstyrkans (NI) karaktäristiska och specialutrustade civila jeepar och "inbrytningsfordon", med dolda blåljus innanför grillen, parkerade. Runt om fordonen fanns iögonenfallande blåvita avspärrningsband från polisen uppsatta.
Ett tiotal av NI:s polismän är inkvarterade i campingplatsens nybyggda stugby på udden längst ut åt sydost.
Nationella insatsstyrkan (NI) är en liten grupp specialutbildade, -tränade och -utrustade polismän. Gruppen anses vara den svenska polisens elitstyrka och spjutspets.
Insatsstyrkan är samhällets yttersta resurs och ständigt beredd på att det värsta tänkbara ska inträffa. Terrorism och andra hot mot rikets säkerhet anses vara sådana händelser.
NI samövar årligen med andra myndigheter och berörda får i förväg aldrig veta något om när eller var övningen ska äga rum, vad den handlar om eller när den slutar. Endast ett kort besked kommer timmarna innan.
Enligt tillförlitliga uppgifter till VT övar man denna gång utifrån ett scenario där kärnkraftverket i Simpevarp utsatts för terrorhot. Ett hot som till varje pris måste avvärjas.
Det är därför många Västerviksbor de senaste nätterna väckts av lågtflygande helikoptrar ute på hemliga mörkerflygningar.
På måndagen inträffade dessutom en fingerad "stor trafikolycka" på Lysingsbadet. Massor av ambulanser och brandbilar fanns på plats. Olyckan hade av övningsledningen lagts in som ett störmoment i den egentliga övningen.
Krisberedskapsövningen pågår dygnet runt och man samövar denna gång med Kustbevakningen (KBV). Däremot deltar inte länsstyrelsen, som VT felaktigt påstått.
- Vi övar dygnet runt och ett 50-tal personer med diverse fordon, farkoster och utrustning deltar, uppger Mattias Lindholm från Kustbevakningen i Stockholm. Han vill dock inte gå in på vilken typ av poliser det är som samövar med KBV.
- De medverkande får inte i förväg veta när övningen slutar. Det blir då inte realistiskt och skulle kunna påverka besluten.
Omkring 60 poliser ingår i Nationella insatsstyrkan, som bildades 1991 som en beredskapsstyrka mot terrorism. Styrkan sorterar under Rikskriminalen.