Inte bara Västervik som satsar på speedway

Västerviks kommun är inte ensamt om att ha fått rycka in akut och rädda ortens speedwaylag. För ett år sedan befann sig Norrtälje kommun i samma sits.

Jädrans sponsorer! Masarnas välkända klack får problem med ramsorna till kommande säsong. Trestaviga lagnamnet Masarna har bytts till mer tungvrickande Masarna Avesta. Kommunen betalar 500 000 kronor om året för att få med ortsnamnet.Arkivbild: Anders Liljegren

Jädrans sponsorer! Masarnas välkända klack får problem med ramsorna till kommande säsong. Trestaviga lagnamnet Masarna har bytts till mer tungvrickande Masarna Avesta. Kommunen betalar 500 000 kronor om året för att få med ortsnamnet.Arkivbild: Anders Liljegren

Foto:

Västervik2006-01-14 00:25
Hur mycket får speedwayen egentligen kosta?
Den frågan ställde VT:s sportchef Sven-Åke Lindblad i tidningen häromdagen. I veckan ska Västerviks kommunstyrelse ta ställning till frågan när ett förslag om tillskott till Västervik Speedway ska avhandlas.
Det är också en fråga som man fått ta ställning till i fler kommuner runt om i landet.

Speedway är i flera avseenden en unik sport. Utövarmässigt är det en smal sport med få utövare. Publikmässigt är det däremot en stor sport, som dessutom får förhållandevist stort utrymme i medierna.
Det är dessutom en sport där de bästa lagen kommer från landsorten.
För att få perspektiv på Västerviks kommuns räddningsinsats ringde VT runt till fyra speedwaykommuner: Avesta, Norrtälje, Hultsfred och Vetlanda.
I tre fall går kommunen in med stora belopp. I två av de fallen används samma argument som i Västervik. Elitlagen ger kommunerna massmedial uppmärksamhet.
I Norrtälje kommun befann man sig i ungefär samma läge som Västerviks kommun för ett år sedan. Trots sportsliga framgångar med SM-guld 2001 och 2002 befann sig Rospiggarna på ruinens brant.

Skillnaden mot Västervik var att Rospiggarna ägde sin anläggning, Orionparken. Kommunen räddade klubben genom att köpa banan för 2,2 miljoner kronor. Enligt ett 20-årigt avtal får klubben hyra banan till ett självkostnadspris. Det betyder en kostnad för klubben på 140 000-160 000 kronor de närmaste åren.
Åren dessförinnan hade kommunen stött klubben med investeringar i anläggningen, till exempel för ny belysning och anslutning till kommunal VA. 2003 beviljades investeringsbidrag på 453 000 kronor.
I samband med kommunens räddningsaktion fick kommunen även styrelseplatser i MK Orions speedwaysektion.

I Hultsfred kommun arrenderar Luxo Stars banan i Kvillerum. Inför årets internationella GP-tävling kommer Hultsfred att investera 2,9 miljoner kronor i banan.
- Klubben ska betala tillbaka 2,4 miljoner kronor på fem års sikt via arrendet, säger Magnus Blomberg, kanslichef.

Föreningen får ett föreningsstöd på 76 000 kronor. Därut­över finns ett sponsorsavtal på 150 000 kronor.

I Avesta äger kommunen speedwaybanan. Klubben Masarna Avesta får bruka banan kostnadsfritt. Däremot får klubben stå för skötseln. Det finns ingen kommunal vaktmästare anställd.
Kommunen har årligen kostnader mellan 500 000-600 000 kronor för el, vatten och kapialkostnader för banan.
Från och med 2006 har kommunen tecknat ett avtal som ger klubben 500 000 kronor per år i tre år, mot att Masarna döpt om sig till Masarna Avesta.
- Vi ser det inte som ett stöd. Det är en marknadsföringsinsats, säger Jan Vennberg, kultur- och fritidschef i Avesta.
Han tillägger:
- Det blir nog lite otympligt för hejaklacken att ropa Masarna Avesta. På stan lär det nog heta Masarna, men vi tro att i skrift och när resultat läses upp så kommer Avesta med. Vi ser det som marknadsföring mot riket.

Kommunalrådet Ulf Berg (m) hade hellre velat ha namnet Team Avesta.
- Jag ville visa att i Avesta gör vi saker tillsammans, men föreningen höll fast vid Masarna.
Han bedömer ändå att 500 000 kronor för att få in Avesta i elitserilagets namn är en låg summa.
Kommunen betalar dessutom 100 000 kronor om året för texten "Attraktiva Avesta" på speedwaystjärnan Tony Rickardssons dräkt.
Så mycket kostar speedwayen Västervik
Under 2005 fick klubben ett marknadsföringsstöd på 200 000 kronor.
Enligt förslaget tilll kommunstyrelsen ska klubben få 500 000 kronor i marknadsföringsstöd för 2006, och som ersättning för de insatser som klubben fick göra på speedwaybanan Ljungheden i samband med SM-slutspelet.
Ljungheden ägs av Västerviks kommun som 2006 hade kapitaltjänstkostnader för anläggningen på 314 600 kronor.
Till skillnad från Avesta och Masarna så betalar inte kommunen vatten och el, däremot får WMSK ett årligt driftsbidrag på 140 000 kronor. I ett förslag till kultur- och fritidsnämnden ska det bidraget höjas till 200 000 kronor.
2006 ska kommunen bygga en ny läktare. Kostnad: 2 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om