Intensivvård i Västervik står sig bra

Intensivvården vid Västerviks sjukhus står sig bra i en riksjämförelse. Det visar 2006 års rapport från sjukvårdens nationella kvalitetsregister för intensivvård, SIR.
? Vi är nöjda med Västerviks siffror, säger IVA-ansvarige läkaren Johan Berkius.

Västervik2007-10-02 15:50
? Vi jobbar vidare med kvalitetsarbetet för att bli ännu bättre. Vissa siffror i årsrapporten hjälper oss att ytterligare förbättra inrapporteringssystemet till SIR.
SIR skapades 2001 och hade under förra året 59 av Sveriges totalt 86 intensivvårdsavdelningar som medlemmar.
Intensivvård är avancerad sjukvård av de svårast sjuka patienterna. Vården innehåller en hög grad av komplexitet, tekniskt stöd och avancerade behandlingar.
? Mot den bakgrunden är det extra viktigt att det bedrivs ett kontinuerligt arbete med att följa exempelvis resursförbrukning, patientöverlevnad och komplikationer, säger Sten Walther, ordförande i Svenska intensivvårdsregistret (SIR) och till vardags intensivläkare på thoraxintensivvårdsavdelningen vid Universitetssjukhuset i Linköping.

SIR arbetar med en väl etablerad modell för att gradera sjuklighet på de patienter som får intensivvård. Modellen innebär att siffran för antalet döda justeras med hänsyn till ålder och en rad andra patientkarakteristika.
För Sverige som helhet har intensivvårdsavdelningarna lyckats bättre än den etablerade modellen, vilket motsvarar 1 301 sparade liv under 2006. Resultatet är 9 procent bättre än för 2005.

På IVA i Västervik hade man totalt 705 vårdtillfällen 2006.
430 av de 705 vårdtillfällena var möjliga att ?riskjustera?, det vill säga att man där kunde ta hänsyn till ett antal faktorer man vet är knutna till ökad dödlighet. Exempelvis hög ålder, diabetes, svårt hjärtsjukdom etc. På dessa 430 patienter har IVA i Västervik sparat omkring 25 liv.
? Västervik ligger resultatmässigt i mitten. Både i en riksjämförelse och i jämförelse med andra sjukhus i sydöstra regionen. Det verkar fungera bra i Västervik, sammanfattar Sten Walther.
En kvalitetsindikator i det svenska intensivvårdsregistret kallas VAP, Ventilatorassocierad pneumoni. Det är en statistik över hur många som drabbas av lunginflammation efter att ha vårdats mer än 48 timmar i respirator.

Västerviks IVA hade här 35 vårdtillfällen 2006, men inte ett enda fall av VAP. I hela riket var det 3 609 vårdtillfällen och 253 fall (7 procent) av VAP.
Av central venkateter (CVK) ? kateter som ligger hjärtnära ? orsakade infektioner efter en vårdtid på mer än 48 timmar är också något som mäts och jämförs i SIR.
? I statistiken hade Västervik 0 vårdtillfällen och 0 komplikationer, vilket kan tyda på att man för tillfället kanske inte har något registreringssystem där man noterar vilka patienter som har just denna kateter, säger Sten Walther.

Återinläggning på samma IVA inom 72 timmar är annan parameter. I Västervik återinlades bara 19 patienter, 2,8 procent. Det är ett bra betyg då den nationella siffran är 3,7 procent.
En av de 19 patienter, 5,3 procent, som ?kom i retur? till IVA i Västervik inom 72 timmar avled.
Ju mer ont om IVA-platser en avdelning har ju högre brukar återinläggningssiffran bli, beroende på att platsbristen kanske gör att de skickas därifrån lite tidigare än de egentligen borde.

Exakt lika många män som kvinnor, 352 stycken, vårdades på IVA i Västervik. Medianåldern för kvinnor var 59 år och för männen 61 år. I hela riket är det normalt med endast 40 procent kvinnor, medan männen utgör 60 procent.
? Vi börjar tack vare SIR få en detaljerad kartbild av svensk intensivvård som slukar 8-10 miljarder kronor per år, säger Sten Walther.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om