Investeringen som ska ge säkrare landningar

En mast som monterats upp på flygplatsen i Västervik ska ge säkrare helikopterlandningar. Det kommer att bli värdefullt för bland annat polisen och de luftburna sjuktransporterna.

Ralph Löfberg, Gustav Cassel och Petter Sellevold vid antennutrustningen som monterats upp på flygplatsen.

Ralph Löfberg, Gustav Cassel och Petter Sellevold vid antennutrustningen som monterats upp på flygplatsen.

Foto: Ulrik Alvarsson

Västervik2024-12-12 03:00

Jämfört med Fårhultmasten så ser masten som monterats upp på flygplatsen i Mommehål inte särskilt ståtlig ut, men för helikopterpiloter kan masten bli guld värd.

– I den här har du väderdata, molnhöjd och sikt. Det sitter tre kameror på den. Med det här hjälpmedlet får besättningen bättre kontroll på hur vädret är här nere, berättar Ralph Löfberg från flygklubben.

– I mobiltelefonen kan du se från vilket håll det blåser, vad det är för lufttryck eller om det är en älg på banan, lägger kollegan Gustav Cassel till.

När VT besöker flygplatsen arbetar de tillsammans med Petter Sellvold från Norsk Luftambulanse Teknologi med monteringen av utrustningen.

– Det här är ett lyft för Västerviks flygplats, säger Ralph Löfberg.

Det har skrivits mycket om kommunens mål att göra flygplatsen duglig för sjuktransporter med flygplan. Fortfarande ligger man i en process för att förbättra sikten kring rullbanan genom skogsavverkningar.

Samtidigt finns det en vardag på flygplatsen där man med jämna mellanrum tar emot helikoptertrafik för sjuktransporter.

– Det är inte ovanligt att det sker nattetid. Jag har varit här när det kommit ut en transport med en kuvös med ett nyfött barn som ska vidare, säger Ralph Löfberg.

undefined
Bild från en ambulanstransport nattetid för något år sedan.
undefined
Högst upp i masten sitter sensorer och kameror som ska hjälpa helikopterbesättningar att få en uppfattning om förhållandena vid flygplatsen och underlätta landningarna.

Även polisen och sjöräddningen har använt sig av flygplatsen.

Det är Sjöfartsverket som i samråd med MSB gjort investeringen.

– Man valde ut några mindre flygplatser i landet. I södra Sverige är det vi och Ljungby som fått den hör utrustningen, säger Ralph Löfberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!