Is på uteserveringen och alkoholfritt i glaset

Rökförbud kan skapa kontinental miljö i Västerviks uteliv.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Uteserveringarna på sommaren kan snart bli vanliga i vinter.

Arkivbild: ANDERS LILJEGREN Uteserveringarna på sommaren kan snart bli vanliga i vinter.

Foto:

Västervik2005-03-09 00:25
Nästa vinter lär Västerviks krogliv få ett annorlunda utseende. Uteserveringarna som tidigare varit ett sommarfenomen blir troligtvis nu mer av en året-runt-upplevelse.
- Det kommer bli lite mer av en kontinental känsla när man går ner på stan, säger Bo Essén, alkoholinspektör på Västerviks kommun.
Anledningen är rökförbudet på restauranger och caféer som införs den 1 juni i år. Förbudet innebär att rökarna fortsättningsvis får gå utomhus eller använda sig av särskilda rökrum inne på restaurangen. Men hittills har få krögare visat intresse för att bygga om lokalerna åt rökarna.
- Det finns nog inget ekonomiskt intresse. Utrymmet måste vara minst 10 kvadratmeter men inte mer än 25 procent av restaurangen. Där får man inte ta in någon dricka eller mat, säger Bo Essén.

Reglerna för hur rökrummet ska se ut är detaljerade och noggranna och konsekvensen om de bryts är hårda. Vid upprepad oaktsamhet hos krögaren ryker till sist serveringstillståndet. Essén tror att lösningen istället kommer bli uteserveringar även på vinter och höst, en trend som i dag hittas både i storstäder och nere på kontinenten. Men innan det inträffar i Västervik krävs ändrade beslut hos kommunen.
- Som det ser ut nu får man bara söka tillstånd för uteserveringar mellan den 15 april och 15 oktober, förklarar Essén.

Reaktionerna på rökförbudet har hittills varit blandade hos krogägarna samtidigt som det finns förhoppningar om att nya besökare ska hitta till restaurangen. Astmatiker, allergiker och rökkänsliga är gäster som hittills varit ganska ovanliga i dagens rökiga miljöer.
- Jag tror det kan dra till sig ett annorlunda klientel med fler renlevnadsmänniskor, säger Essén.
Man kan också se en tydlig koppling mellan rökning och alkoholkonsumtion. Det finns en tendens att fler feströker när de dricker.
- I början av kvällen är det cirka 10 procent av gästerna som röker men innan krogen stänger är det uppe i 90 procent, säger Bo Essén.
Det kommande rökförbudet skulle kunna innebära förändrade alkoholvanor. Enligt Bo Essén kan vi till och med kanske få se mer alternativ i baren.
- Det kan bli en bra trend. Jag tror vi kommer se fler av riktigt schyssta alkoholfria drinkar, säger Essén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om