Ja till EMU fullföljer medlemskapet
Fredrik Reinfeldt talade i Loftahammar.
Den blivande moderatledaren Fredrik Reinfeldt besökte Loftahammar. Foto: Mattias Ahlm
Foto:
Själv tillhör han ja-sidan och motiverar sitt ställningstagande med att en gemensam valuta kommer att göra att människor känner samhörighet och att den gemenskapen blir en garant för demokratin då inget folk kan hävda företräde framför något annat.
- Det är viktigt att påminna om att utan EU är inte någon demokratisk utveckling garanterad. Ett inträde i EU binder länder som inte har demokratiska traditioner vid den demokratiska vägen. Det kan tyckas som ett tal för EU, men euron ger människor kontakt med varandra.
- Att rösta ja till euron är att fullfölja EU-medlemskapet. Den ideologiska tillhörigheten är inte mitt grundskäl till att rösta ja. Det viktigaste är att vi gör allt för svensk tillväxt. Ett medlemskap skulle ge positiva handelseffekter.
Positiva effekter som Fredrik Reinfeldt menar skulle bli varaktiga.
- Det är viktigt att se på lång sikt eftersom euron är tänkt över generationer.
Är en så komplicerad fråga verkligen lämplig för folkomröstning?
- Visst, den är komplicerad eftersom den är väldigt nationalekonomisk. Det gör att publiken lätt tröttnar. Det finns en risk att en del avstår eller röstar grundat på att man egentligen inte hunnit med att sätta sig in i frågan. Det är ett ansvar som ligger på oss folkvalda att berätta vad EMU är.
Ett problem med en ekonomisk union skulle kunna vara att sätta en styrränta som passar alla de olika ländernas konjunkturer. Sverige har inte samma förhållanden som Grekland.
Konjunkturerna kommer väl fortfarande att ligga olika i de olika länderna?
- Det kommer de säkert att göra. Men ju mer integrerad marknaden blir desto mindre kommer enskilda länder att avvika. Så länge det inte handlar om väldiga avvikelser kommer inflationen att vara riktigt avvägd för de olika länderna.
Kommer Sverige att få något inflytande på valutapolitiken?
- Vi får ju ett viktat formellt inflytande där vi kommer att vägas in som en liten faktor. Men vi kommer att föra med oss att vi har goda erfarenheter från den svenska Riksbanken. Den har en stor öppenhet om politiken. Poängen med det är att Riksbankens politik är förutsägbar och då inte blir så skrämmande. Det borde Europeiska centralbanken lära sig av, där är politiken väldigt hemlig.
- Den som har något att tillföra har något att säga till om. I Bryssel handlar inflytandet mycket om det informella i korridorerna. Då är det viktigt att man är med fullt ut.
Vad händer om Sverige inte går med i EMU?
- Jag är övertygad om att den momentana effekten inte blir så omfattande. Det är redan så att vår valuta försvagas eftersom många är inställda på ett nej. Sen tror jag att det vi röstade ja till 1994 kommer att gå förlorat vi kommer att förlora inflytandet.
Med det menar han att när vi gick in i EU signalerade vi att vi gjorde det med föresatsen att också gå med i en ekonomisk union. Om vi nu skulle ta tillbaka det "löftet" och inte gå med i EMU kommer förtroendet för Sverige att minska och vi förlorar inflytande i EU.
- Om tio år kommer det att vara en udda ställning att vara med i EU, men inte ha euron.
En ställning som kommer att bli svår att förklara, menar Fredrik Reinfeldt.
- Vi måste tänka på hur det ser ut om tio år. Vi kommer att få ett euroområde runt Östersjön. Där tror jag att vi kommer att förlora handel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!