Ja till fler flyktingar

De borgerliga splittrades.
Socialdemokrater ställdes mot vänsterpartister.
När socialnämnden skulle besluta hur många flyktingar kommunen kan ta emot gällde inte blockpolitik.

Marie-Louise Lundgren.

Marie-Louise Lundgren.

Foto:

Västervik2006-05-05 00:25
Västervik ska ta emot sammanlagt 80 flyktingar under 2006. Det beslutade socialnämnden på onsdagen, men det var långt ifrån någon enig nämnd - tvärtom.
Vid den efterföljande presskonferensen är de annars samspelta blockkamraterna Marie-Louise Lundgren (m) och Gunnel Ohlin (kd) djupt oense.
Marie-Louise Lundgren hävdar att de fem partierna i majoriteten kommit överens om att Västerviks kommun ska ta emot sammanlagt 60 flyktingar.
- Det kom vi överens om under ett möte som kd kallat till.
- Det var bara ett informationsmöte. Det har inte träffats någon överenskommelse, hävdar Gunnel Ohlin.

Utgångsläget var följande. Sedan tidigare har Västerviks kommun skrivit avtal med Migrationsverket om att ta emot 30 flyktingar under 2006. Eftersom det finns ett väldigt stort antal människor just nu som söker uppehållstillstånd har Migrationsverket vädjat till svenska kommuner om att ta emot ännu fler flyktingar.
Tjänstemännen på socialförvaltningen har gjort bedömningen att Västerviks kommun med nuvarande organisation skulle kunna fördubbla flyktingmottagandet till 60 personer under 2006.

Till det förslaget anslöt sig moderaterna, centerpartiet och vänsterpartiet.
- Vi vill inte gå längre än så. Inte minst med tanke på att individ- och familjeomsorgen lider av ett budgetunderskott och ska genomgå en omorganisation, säger nämndens ordförande Marie-Louise Lundgren (m).
De fick se sig överkörda av konstellationen fp, kd, s och vdm som vill ta emot 50 extra flyktingar under året. Sammanlagt 80 flyktingar.
- Vi förespråkar det framförallt av humanitära skäl. Kommunen får statsbidrag för att vi tar emot flyktingar så jag tror inte att det kommer att slå så hårt mot budgeten, säger Gunnel Ohlin, 1:e vice ordförande (kd).
Hon betonar att det är viktigt att kommunen håller en hög kvalitet i flyktingmottagandet så att invandrarna verkligen kommer in i samhället.

Marie-Louise Lundgren å sin sida är rädd för att ett för stort flyktingmottagande kan ställa svaga grupper i Västervik mot varandra.
- Vi behöver jobba med ungdomsarbetslösheten som är ett jättestort problem i kommunen. Vi har mer än dubbelt så hög ungdomsarbetslöshet som Oskarshamn.
Socialchefen Jörgen Olsson aktar sig för att ta parti i konflikten, däremot pekar han på statistik som visar att Västerviks kommun hittills lyckats bra i integrationsarbetet. Arbetslösheten bland utomnordiska medborgare är bara 4,1 procent. Det är lägre än kommunsnittet som ligger på 9,4 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om