"Jag gillar lätt och fräsch mat"
MästerkockEfter många års slit blev titeln äntligen hans. En lycklig Årets Kock bjöd hem oss på vårmiddag. Möt Tom Sjöstedt och hans mat.
Äntligen fick han vinna. Tom Sjöstedt vann Årets Kock på tredje försöket.
Foto: Fotograf saknas!
gelé och hasselnötter finns på www.vt.se/meny/
Recept
Ceviche på svenska smaker
4 personer, 15 minuterLag:1 citron, saft och skal4 msk olivolja1 msk honung1/2 vitlöksklyfta, pressad2 msk hackad dill1 msk skivad gräslökCeviche:100 g räkor100 g kräftstjärtar1/2 gurka, skalad1 salladslök8 cocktailtomater100 g vattenmelon1 dl matyoghurt1 msk riven pepparrot1 tsk honungsalt Garnering:12 dillkvistar1/2 citron, skalet50 g forellromBlanda alla ingredienser till lagen.Skär gurka, vattenmelon i tärningar, dela tomaterna på längden, strimla salladslöken. Blanda matyoghurt, pepparrot och honung. Smaka av med salt.Blanda lagen med skaldjuren och grönsakerna. Lägg upp på tallrikar. Klicka på pepparotsyoghurten och garnera med dill, citronskal och forellrom.Rosmarinlamm med grön sparris, smålökar samt sellericrème smaksatt med citron
4 personer, 45 minuterLamm:600 g lammfilé1 msk finhackad rosmarinsmör till stekningsalt och svartpepparSparris:8 gröna sparrisar, ansade1 msk olivoljasalt och svartpepparLökar:16 röda steklökar2 msk rödvinsvinägersmörSellericrème:600 g rotselleri Ca 400 g skalad1/2 gul lök, skalad2 vitlöksklyftor, skalade2 dl crème fraiche1 msk citronsaftDijondressing:1 msk dijonsenap4 msk lätt-crème fraichesaltGarnering:1 msk hackade pistaschnötter16 små svarta oliver16 blad vattenkrasse eller smörgåskrasseSätt ugnen på 100 grader. Bryn lammet med rosmarin i smöret. Salta och peppra. Baka lammet i ugnen till en innertemperatur på 56 grader. Låt vila 10 minuter innan tranchering.Stek sparrisen knaprig i oljan. Smaka av med salt och peppar.Lägg löken med skal på i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Slå på vinäger. Koka tills lökarna är mjuka, cirka 5 minuter. Skala och kyl ner. Värm i lite smör innan servering.Skär selleri, lök och vitlök i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche och citron. Smaka av med citronsaft och salt.Blanda ihop dijondressingen.Skär upp lammet och lägg upp som på bilden. Servera resten av sellericrèmen vid sidan om. Garnera med nötter, oliver och vattenkrasse.
4 personer, 15 minuterLag:1 citron, saft och skal4 msk olivolja1 msk honung1/2 vitlöksklyfta, pressad2 msk hackad dill1 msk skivad gräslökCeviche:100 g räkor100 g kräftstjärtar1/2 gurka, skalad1 salladslök8 cocktailtomater100 g vattenmelon1 dl matyoghurt1 msk riven pepparrot1 tsk honungsalt Garnering:12 dillkvistar1/2 citron, skalet50 g forellromBlanda alla ingredienser till lagen.Skär gurka, vattenmelon i tärningar, dela tomaterna på längden, strimla salladslöken. Blanda matyoghurt, pepparrot och honung. Smaka av med salt.Blanda lagen med skaldjuren och grönsakerna. Lägg upp på tallrikar. Klicka på pepparotsyoghurten och garnera med dill, citronskal och forellrom.Rosmarinlamm med grön sparris, smålökar samt sellericrème smaksatt med citron
4 personer, 45 minuterLamm:600 g lammfilé1 msk finhackad rosmarinsmör till stekningsalt och svartpepparSparris:8 gröna sparrisar, ansade1 msk olivoljasalt och svartpepparLökar:16 röda steklökar2 msk rödvinsvinägersmörSellericrème:600 g rotselleri Ca 400 g skalad1/2 gul lök, skalad2 vitlöksklyftor, skalade2 dl crème fraiche1 msk citronsaftDijondressing:1 msk dijonsenap4 msk lätt-crème fraichesaltGarnering:1 msk hackade pistaschnötter16 små svarta oliver16 blad vattenkrasse eller smörgåskrasseSätt ugnen på 100 grader. Bryn lammet med rosmarin i smöret. Salta och peppra. Baka lammet i ugnen till en innertemperatur på 56 grader. Låt vila 10 minuter innan tranchering.Stek sparrisen knaprig i oljan. Smaka av med salt och peppar.Lägg löken med skal på i en kastrull och täck med lättsaltat vatten. Slå på vinäger. Koka tills lökarna är mjuka, cirka 5 minuter. Skala och kyl ner. Värm i lite smör innan servering.Skär selleri, lök och vitlök i mindre bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten. Sila bort vätskan och mixa slät med crème fraiche och citron. Smaka av med citronsaft och salt.Blanda ihop dijondressingen.Skär upp lammet och lägg upp som på bilden. Servera resten av sellericrèmen vid sidan om. Garnera med nötter, oliver och vattenkrasse.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!