"Jag har hotats vid två tillfällen"

Socialkontoret i Västervik har ett 50-tal anställda. Bland dem finns socialsekreterarna Åsa Aronsson och Anders Fransson.

- Mellan bottenplanets lokaler och det yttre väntrummet finns ett skalskydd med bland annat skottsäkra glasrutor och möbler som på grund av sin tyngd är omöjliga att lyfta och kasta in i rutorna, säger IFO-chef Tommy Larsson och enhetschef Maria Karlsson på socialkontoret i Västervik.

- Mellan bottenplanets lokaler och det yttre väntrummet finns ett skalskydd med bland annat skottsäkra glasrutor och möbler som på grund av sin tyngd är omöjliga att lyfta och kasta in i rutorna, säger IFO-chef Tommy Larsson och enhetschef Maria Karlsson på socialkontoret i Västervik.

Foto: Lisa Olaison

Västervik2008-11-14 00:06
- Under mina 15 år i yrket har jag aldrig blivit slagen men två gånger har jag blivit hotad. I bägge fallen var det påverkade personer som brusat upp sedan de inte fått så mycket pengar de räknat med, säger Åsa Aronsson som jobbar med försörjningsstöd.Åsa Aronsson har upplevt hotfulla situationer även ute i det yttre väntrummet, men då har det inte riktat sig mot någon speciell tjänsteman. På senare tid tycker hon att de hotfulla situationerna verkar ha minskat i antal.Åsa Aronsson känner sig fullständigt trygg på jobbet, men berättar att hon vid ett par tillfällen känt en viss oro då hon ute på stan stött på någon som nyligen fått ett avslag från henne.Kollegan Anders Fransson blev färdig socionom 1985 och har sedan dessa haft en rad arbetsuppgifter.- Trots att jag arbetat med bland annat barn i kris inom familjer har jag aldrig utsatts för varken våld eller hot.Inte heller Anders Fransson känner sig orolig på arbetet:- Vi har en stor inbyggd säkerhet i huset och vi som jobbat i många år har blivit ganska duktiga på att förutse vad som skulle kunna utvecklas till en hotfull situation. I vissa lägen måste man vara lite lyhörd och kanske backa en aning för stunden. Säga att "du kan komma tillbaka i morgon så ska vi se vad vi kan göra för dig".IFO-chef Tommy Larsson (individ- och familjeomsorgen) och enhetschef Maria Karlsson har inför mötet med VT, i samråd med Åsa Aronsson och Anders Fransson, beslutat att de båda socialsekreterarna inte ska vara med på någon bild. Av just säkerhetsskäl.- Det är bättre att vi chefer, som till vardags inte möter klienter, ställer upp på bild.- Risken för hot och våld är något som ingår i yrkesrollen för alla oss som arbetar här. Vi lever i den här miljön och pratar mycket om det, säger Tommy Larsson.- Vi har många fasta rutiner om hot eller våld plötsligt skulle bli ett faktum. Vi jobbar även förebyggande, säger Maria Karlsson som berättar att det alltid görs en bedömning om huruvida en klient ska släppas in eller inte, innanför väntrummets skottsäkra barriär.Socialkontoret i Västervik har en policy som säger att samtliga fall av hot och/eller våld polisanmäls.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om