"Jag ska prata med våra experter om Tjustbanan"

Tjustbanan var en av diskussionspunkterna när miljöpartiets ena budgetförhandlare Åsa Domeij gästade Västervik.

Blackstad-brie nästa? Åsa Domeij (mp) slog ett slag för lokalt producerade livsmedel. Enligt henne har regelverket förenklats. Foto: Matilda Ahl

Blackstad-brie nästa? Åsa Domeij (mp) slog ett slag för lokalt producerade livsmedel. Enligt henne har regelverket förenklats. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2006-08-31 00:25
Domeij är ett av miljöpartiets allra mest kända namn. Hon var en av förgrundsgestalterna när partiet för första gången kunde ta plats i riksdagen1988. Därefter har karriären varit krokig. Det politiska underbarnet tog time-out för att istället göra en civil karriär. Numera har hon återvänt till riksdagen och är ledamot i jordbruksutskottet. Hon är dessutom en av partiets två budgetförhandlare.
I det senaste valet fick partiet en vågmästarställning - en position som hon tycker att partiet utnyttjat väl i förhandlingarna med socialdemokraterna och miljöpartiet.

Ett av resultaten av förhandlingarna har varit satsningar på en rad stora järnvägsprojekt.
Vad anser du om Tjustbanan?
- Jag kände inte till problemen med att Banverket prioriterat ner Tjustbanan, men jag har informerats i dag, och jag reste hit från Uppsala med järnväg. När jag bokade biljetten reagerade jag på att den sista sträckan skulle ta så lång tid. Jag ska prata med våra fackpolitiker i trafikutskottet.
Hon säger att om miljöpartiet än en gång skulle hamna i vågmästarställning ska man försöka att utverka pengar till fler järnvägssatsningar. Men hon törs inte lova samma utfall som förra gången.
- Det bygger på den parlamentariska situationen. Vi måste hamna i vågmästarställning. Gör vi inte det kan det till och med bli så att vi går framåt i valet men får mindre inflytande.

Hennes huvudärende i Västerviks kommun gällde jordbrukspolitik. Bland annat träffade hon företrädare för LRF.
Hon talade sig varm för den utökade budget för landsbygdsstöd, som enligt henne är resultatet av påtryckningar från mp.
4,8 miljarder årligen under perioden 2007 till 2013 ska gå till investeringar på landsbygden. En stor del till investeringar i jordbruket för att öka effektivitet och miljövänlighet, men en del av kakan ska gå till landsbygdsutveckling i vidare bemärkelse.
Hur mycket som kan komma Kalmar län till del går inte att säga.
- Det beror på hur stort intresset och företagsamheten är här, säger Åsa Domeij.

Ett område som hon särskilt kommer in på är företagsamhet inom småskalig livsmedelsproduktion. Det kan vara små lokala slakterier eller mejerier.
- Vi i miljöpartiet har verkat för att regelverket ska bli enklare för den som vill starta lokal livsmedelsproduktion. Tidigare betraktades det som lite gröna-vågen. Idag är inställningen en helt annan, säger Domeij.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om