- Vi ligger ett 40-tal födslar före förra året såhär dags, men det är samma nivå som under våren. Det är ingen topp, utan ett ganska jämnt beräknat flöde hela sommaren, säger Anita Malm, som tillsammans med Maria Petersson är avdelningschef för BB, gyn och förlossningen.
Förr om åren hade Västerviks sjukhus många föderskor från andra landsting, särskilt från Stockholm. Då var det inte ovanligt med 40-50 Stockholmsmammor på en sommar i Västervik.
Men sedan Stockholm byggde ut sin kapacitet för sju-åtta år sedan har antalet födande mammor från andra håll i landet sjunkit kraftigt i Västervik. Nu är det bara en och annan utifrån som föder här, och de brukar ha planerat det i god tid, så att sjukhuset vet om det.
Även om det väntas bli hårt tryck på många sjukhus i sommar, bland annat i Stockholm, Jönköping och Linköping, har inte Västerviks sjukhus planerat för några extra patienter.
- Vi bemannar inte för något extra, utan vi har de barnmorskor vi har, säger Anita Malm.
Hon säger också att det sällan är något problem att få plats med kvinnorna på själva förlossningen, utan det är på BB som det kan bli lite fullt.
I dag är det många mammor i Västervik som går hem efter PKU-provet, som numera tas på barnet efter två dygn, i stället för som tidigare tre. Det har bidragit till att många åker hem tidigare.
Man måste stanna kvar i minst sex timmar efter förlossningen, och i de större städerna är det vanligt att omföderskor måste gå hem redan då, eller åtminstone inom tolv timmar.
En del av dem fortsätter till ett så kallat patienthotell. Andra åker hem till sitt riktiga hem.
Även mammor som har fött med kejsarsnitt skrivs ut från sjukhuset tidigare i dag än förr, många redan efter två-tre dygn.
- Sedan finns det förstås de som är kvar längre. Det beror på hur man mår, säger Anita Malm.