Lagom till Internationella kvinnodagen släpper kommunen resultatet av den lönekartläggning man genomfört för 2023. Den visar enligt ett pressmeddelande att det för första gången är jämställt när det kommer till lön för lika arbete bland kommunens anställda.
Det man har tittat på då är den så kallade medianlönen, alltså den lön som ligger i mitten av lönespannet. Det brukar ge en mer rättvis bild eftersom medellön påverkas mycket av både högsta och lägsta lönen i ett spann.
För att nå hit har man jobbat aktivt med att höja kvinnornas löner, säger Harald Hjalmarsson (M), kommunstyrelsens ordförande.
– Vi tillsatte åtta miljoner kronor extra i förra årets budget och avsätter lika mycket i år. Alla medel går till att höja kvinnodominerade yrkesgrupper, framför allt våra undersköterskor som vi ser behöver komma upp i löneläge.
Anna Öhrling Elltorp är kommunens HR-chef. Hon säger att det finns skillnader mellan yrkesgrupper.
– För första gången när vi gör en lönekartläggning ser vi att vi har en jämlik medianlön på helheten. Det innebär förstås att det kan skilja inom olika yrkesgrupper och på enskilda arbetsplatser och det är ett arbete vi fortsätter att jobba med.
– Vi vet idag att jämställda verksamheter är mer framgångsrika. Det handlar också om att vara en attraktiv arbetsgivare med bra arbets- och arbetsmiljö för både män och kvinnor, säger hon vidare.