Japanska kor betar på Värmvik

När Anders Larson köpte Värmvik var han klar över att han ville ha någon form av djurhållning på gården. Det blev japanska kor av rasen Wagyu. Korna är kända över hela världen för sitt exklusiva kött.

Snart ska de japanska korna på Värmvik ut på sommarbete.

Snart ska de japanska korna på Värmvik ut på sommarbete.

Foto: Karin Hertz

Västervik2010-05-11 00:00
- De har blivit en verklig nationalklenod i Japan, berättar Anders Larson och tillägger att det numera är exportförbud på Wagyuraserna.För några år sedan läste han en artikel om korna i en schweizisk tidskrift och blev intresserad. Dessförinnan hade han smakat köttet vid ett par tillfällen och uppskattat smaken.- Då fanns de bara i Japan och på några få gårdar i USA.Själv är Anders, enligt hans egna uppgifter, bland de första pionjärerna i Europa, och sannolikt den som kommit längst med ett tiotal djur färdiga för slakt nästa år. Om några år räknar man med att kunna erbjuda kött från cirka 30 djur per år. Korna på Värmvik är renrasiga med en stamtavla som går tio generationer bakåt i tiden. Släktskapet fastställs genom DNA-provtagning. Speciellt för rasen är att den har stora mängder fett insprängt i köttet vilket höjer smaken och gör köttet mört.- Det är också mer hälsosamt än annat nötkött eftersom det har låg halt av dåligt kolesterol och hög halt av bra kolesterol. Köttet har också en högre procenthalt omega-3 än vanligt nötkött, säger Anders Larson.De finaste delarna på djuret kan kosta 8 000-
10 000 kronor kilot i Japan. Vad Värmviks wagyukött kommer att kosta är inte fastställt ännu, och priset kommer att vara beroende av både marmoreringsgrad och vilken del av djuret man är intresserad av. Filé och entrecôte är de dyraste, men även fransyska och biff är mycket värdefulla delar. Eftersom det råder exportförbud på djuren har Anders lyckats köpa in embryon, med god genetik, från några rancher i USA. Och genom ett samarbete med Odensviholms gård har han fått fram renrasiga Wagyukalvar. Svenska kvigor från Odensviholm har varit surrogatmammor. I dag finns det 45 renrasiga wagyudjur på Värmvik. Så sent som i mars såg två nya kalvar dagens ljus. Och till sommaren räknar man med att få ytterligare elva kalvar.Under vintern bor de i två nybyggda ladugårdar och sommartid går de på grönbete.Djuren slaktas inte före två och ett halvt till tre års ålder eftersom de växer långsamt. Den första slakten på Värmvik kommer att ske till hösten.- Wagyukorna är synnerligen sällskapliga djur som har gott lynne och är lätta och roliga att ha att göra med. De är något mindre än de svenska SLB och SRB-korna.Tanken är att köttet ska säljas i Skandinavien och målsättningen är att det helst ska säljas direkt till slutkund, förklarar Anders Larson. Till att börja med kommer det eventuellt att finnas tillgängligt på några restauranger.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om