Japanska kor betar på Värmvik
När Anders Larson köpte Värmvik var han klar över att han ville ha någon form av djurhållning på gården. Det blev japanska kor av rasen Wagyu. Korna är kända över hela världen för sitt exklusiva kött.
Snart ska de japanska korna på Värmvik ut på sommarbete.
Foto: Karin Hertz
10 000 kronor kilot i Japan. Vad Värmviks wagyukött kommer att kosta är inte fastställt ännu, och priset kommer att vara beroende av både marmoreringsgrad och vilken del av djuret man är intresserad av. Filé och entrecôte är de dyraste, men även fransyska och biff är mycket värdefulla delar. Eftersom det råder exportförbud på djuren har Anders lyckats köpa in embryon, med god genetik, från några rancher i USA. Och genom ett samarbete med Odensviholms gård har han fått fram renrasiga Wagyukalvar. Svenska kvigor från Odensviholm har varit surrogatmammor. I dag finns det 45 renrasiga wagyudjur på Värmvik. Så sent som i mars såg två nya kalvar dagens ljus. Och till sommaren räknar man med att få ytterligare elva kalvar.Under vintern bor de i två nybyggda ladugårdar och sommartid går de på grönbete.Djuren slaktas inte före två och ett halvt till tre års ålder eftersom de växer långsamt. Den första slakten på Värmvik kommer att ske till hösten.- Wagyukorna är synnerligen sällskapliga djur som har gott lynne och är lätta och roliga att ha att göra med. De är något mindre än de svenska SLB och SRB-korna.Tanken är att köttet ska säljas i Skandinavien och målsättningen är att det helst ska säljas direkt till slutkund, förklarar Anders Larson. Till att börja med kommer det eventuellt att finnas tillgängligt på några restauranger.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!