"Jobb är den bästa vägen till integration"
När man talar om integration brukar man oftast prata om problem. När folkpartiets utrikespolitiska talesman Birgitta Ohlsson gästade Västervik var det istället för att se några lyckade exempel.
Studerade integration. När den folkpartistiska riksdagskvinnan Birgitta Ohlsson besökte Västervik var integrationspolitik huvudämnet. Foto: Anders Steiner
Foto:
Det är ingen klagosång hon möts av. Tvärtom verkar tjänstemännen stolta över vad de åstadkommit, men visst finns det saker som de vill att riksdagspolitikern ska ta med sig hem.
Efter att ha berättat om några solskenshistorier där invandrare snabbt kunnat få jobb tack vare att de haft rätt yrkesutbildning från hemlandet, så kommer man in på den grupp invandrare som har låg utbildning.
- Med den här gruppen får vi jobba hårdare, och vi önskar fler morötter som får arbetsgivarna att anställa dem, säger Christina Sjöstrand, chef för integrationsenheten.
Birgitta Ohlsson håller med. Hittills tycker hon att de olika insatser som funnits på arbetsmarknaden inneburit för stort risktagande för arbetsgivaren.
- Det har funnits en förväntan att efter två-tre månaders praktik så ska invandraren få jobb.
Om arbetsgivarna känner att kraven inte är så stora så ska de också våga chansa mer, och ta emot praktikanter.
- Tre månaders praktik är jättevärdefull för den som är ny i det svenska samhället. Vår linje är att jobb är det bästa sättet att lära sig det nya språket och den nya kulturen.
Finns det inte en risk för missbruk av praktikanter om kraven lättar?
- Då får man bygga in kontrollsystem. Den risken finns plusjobb också, till exempel.
Tidigare under dagen har hon besökt företaget Naxoflex och träffat Saabahudin Mustajbasic som fått jobb där. Hon ser besöket som ett bra exempel på hur man kan komma in i det svenska samhället, trots uppförsbacke. Senare under dagen bar det vidare till CNC-plåt, för att se ytterligare ett exempel på hur företagen kan spela en roll i integrationen.
Programmet innehöll även två programpunkter inom två helt andra politikområden. Inför Rotary höll Birgitta Ohlsson ett anföra om internationell politik, och hur förändringar i omvärlden kan påverka Kalmar län. Ohlsson har också gjort sig känd som feministisk debattör. I programmet fanns ett möte med kvinno- och tjejjourgruppen Vendela inplanerat.
I dag tisdag bär det av till en helt annan del av världen - Rwanda. Det är andra besöket för Birgitta Ohlsson.
- Det är ett fantastiskt land, samtidigt vet man att det förekom ett folkmord där för tolv år sedan. I dag är det en demokrati med världens högsta representation av kvinnor i parlamentet - 49 procent.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!