Kanske var Peter Johansson det namn som låg närmast till hands när moderaternas kommunfullmäktige grupp bestämde sig på måndagskvällen för vem de skulle nominera till posten som socialnämndens ordförande. Peter Johansson sitter sedan fem år tillbaka redan i socialnämnden, och bör med andra ord känna till verksamheten väl.
Det är en erfaren politiker. Han kom till moderaterna i mitten på 90-talet. Första uppdraget blev ersättare i tekniska nämnden.
- Ska jag vara ärlig tyckte jag inte att uppdraget var särskilt roligt.
Istället var det vård och omsorg som skulle bli hans politiska områden. 2001 nådde han en höjdpunkt då han som 37-åring valdes in som kommunalt landstingsråd.
Omständigheterna var turbulenta. Hans företrädare hade avgått efter att ha gått in i väggen. Peter Johansson fick också en hektisk tid.
- Det var mycket med Västerviks sjukhus då.
Landstingets ekonomi var dålig, och den borgerliga ledningen fick klubba igenom en rad besparingar. Det kanske mest kritiserade förslaget var att lägga ner BB, det drogs dock tillbaka. Kritik fick även en utredning av att lägga hela, eller delar av Västerviks sjukhus på entreprenad.
I dag tio år senare verkar Peter Johansson mer försiktig när det gäller att diskutera entreprenadisering av omsorg. Han tar spontant upp de senaste veckornas larmnyheter om missförhållanden vid några privatdrivna äldreboenden i Stockholm.
- Det som hänt där är förskräckligt. Det visar att politikernas uppgift är att vara noggranna när man lägger ut beställningar, och sedan verkligen följa upp så att man får den vård som utlovats. Det har inte gjorts i de här fallen.
Han konstaterar att det finns boende i privat regi i Västervik, Lindögården, som fungerar väl.
- Attendo som driver det gör ett bra jobb. Vi förlängde nyligen avtalet med dem.
Kan du tänka dig att lägga ut mer omsorg på entreprenad?
- Vi kommer snart att bygga ett helt nytt äldreboende. Det skulle kunna drivas av någon annan.
När han ombeds att peka ut de tre viktigaste frågorna för socialnämnden framöver kommer han istället in på olika kvalitetsfrågor:
Kommunen kan behöva samarbeta med andra kommuner, och landstinget för att hitta lösningar för mer avancerad hemtjänst.
Han gläds åt att Vapengränd precis fått tillstånd att laga sin egen mat, och han hoppas att fler äldreboenden ska få följa efter.
Personalfrågor är viktiga. Han tycker att statusen för yrken inom omsorgen borde höjas.
Han nämner några områden där socialförvaltningen behöver förstärkas. Budgeten är stor, men man har bara en ekonom. Det gör förvaltningen sårbar. Inom vården skulle han gärna se en dietist. Näringsfrågor är viktiga för de gamlas välbefinnande.
Det blev fler än tre punkter...
- Det blir så om man är engagerad, svarar Johansson.