De kommande veckorna är ett möte mellan Östergötland, Jönköpings och Kalmar län inbokat för att diskutera ett fortsatt samarbete över länsgränserna. De tre länen har redan i dag ett samarbete när det gäller sjukvården, och länge såg det ut som att de tre skulle kunna bilda ett storlän tillsammans. Planerna grusades när Jönköpings län satte klackarna i backen och meddelade att man vill fortsätta som ett självständigt län.
Det har dock inte rått enighet i frågan. Framförallt är det en majoritet bestående av moderaterna och socialdemokraterna som förespråkar ett fortsatt självständigt Jönköpings län.
Enligt kristdemokraten Anders Pansell har förutsättningarna förändrats sedan dess. Enligt honom har den parlamentariska grupp som arbetar med regionfrågan i Jönköping upptäckt att det finns funktioner där Jönköpings län måste ingå i ett storlän för att vara effektivt:
- Infrastrukturen är en, kulturen en annan, sjukvård och utbildning ytterligare några.
Enligt honom ska den parlamentariska gruppen i Jönköpings län diskutera sig fram till en gemensam avsiktsfröklaring av vad man vill ha ut av ett samarbete med Östergötland och Kalmarlän.
En annan medlem i gruppen, Marcus Eskdahl (S) säger att någon omsvängning inte har skett.
- På socialdemokraternas distriktskongress har vi sagt att vi först vill förnya Regionförbundet och landstinget i Jönköpings län.
Han konstaterar dock att kongressen också har sagt att man ska vara positiv till regionbildning och ha en positiv inställning till grannlänen. Det är därför man vill träffa Kalmar och Östergötland för att diskutera samarbetsmöjligheter.
På en punkt är både Pansell och Eskdahl eniga: att bilda en storregion redan till valet 2014 är inte realistiskt. I Kalmar län när man den förhoppningen.
- Att bilda ett storlän tar tid. Det tog tio år innan Västra Götaland och Skåne län blev effektiva enheter, säger Anders Pansell.