Jonssons mardröm har ersatts av framtidshopp

En ovanlig form av salmonellabakterier smittade HĂ„kan Jonssons utegrisar i Brantestad. Samtliga 670 grisar fick avlivas.  - Stödet frĂ„n alla möjliga hĂ„ll och kanter har gett mig styrka att fortsĂ€tta, sĂ€ger han.

HÄkan Jonsson arrenderar mark tre km bort för att dÀr kunna fortsÀtta satsa pÄ sina glada grisar. De första blir klara för slakt i februari-mars.

HÄkan Jonsson arrenderar mark tre km bort för att dÀr kunna fortsÀtta satsa pÄ sina glada grisar. De första blir klara för slakt i februari-mars.

Foto: Anders Jacobsson

VĂ€stervik2010-11-10 08:00
Men bara för nĂ„gon vecka sedan var han beredd att ge upp. Strunta i allt och lĂ€gga ner. Framför sig hade han bara problem. Stora problem, inte minst ekonomiska. Hur skulle han nĂ„gonsin kunna börja om efter en sĂ„dan total tragedi som hĂ€nder precis inför den stundande julruschen? - Det var som att dra ner rullgardinen, sĂ€ger HĂ„kan. Men stödet efter den första chocken har gett honom hopp och framtidstro. - Alla har stĂ€llt upp. Banken ger mig amorteringsfritt och mina leverantörer ser till att jag kan skjuta upp skulderna. Jag vill ge gĂ„rden ytterligare en chans, sĂ€ger HĂ„kan. Under den hĂ€r första perioden fick han ocksĂ„ mĂ„nga sms och stödbrev. Bland annat frĂ„n Astrid Lindgrens VĂ€rld, som Ă€r hans största enskilda kund. Även de stora matvarubutikerna i VĂ€sterviks och Vimmerby kommuner sĂ€ljer kött frĂ„n FlĂ€sk frĂ„n glada utegrisar i Brantestad, som företaget heter. Det var för tvĂ„ mĂ„nader sedan som en stickprovskontroll pĂ„ slakteriet visade att det i en avgrĂ€nsad besĂ€ttning pĂ„ drygt 200 grisar fanns salmonella derby. I Sverige har den inte förekommit pĂ„ mĂ„nga Ă„r, men i övriga Europa Ă€r den mer vanlig. Samtliga djur frĂ„n den delen, som var separerade frĂ„n de övriga, avlivades och gĂ„rden spĂ€rrades av. De övriga ca 400 grisarna sattes i karantĂ€n, och det gav HĂ„kan ett viss hopp. Men nya prover visade att salmonellan fanns Ă€ven hos vissa djur Ă€ven i den övriga besĂ€ttningen. Samtliga har nu avlivats. - Jag hade hopp om att de skulle klara sig, men vi har nolltolerans mot salmonella hĂ€r i landet, och sĂ„ hĂ€r efterĂ„t Ă€r jag glad över det som skett. Men han Ă€r frustrerad över att det inte har gĂ„tt att hitta smittkĂ€llan. Men det Ă€r nĂ„got som inte Ă€r ovanligt. - I de flesta fall hittar man inte ursprungskĂ€llan, sĂ€ger lĂ€nsveterinĂ€r Leif Dahlgren. Saneringsarbetet fortsĂ€tter pĂ„ gĂ„rden. I princip ska allt material som Ă€r organiskt, exempelvis trĂ€golv, vĂ€ggar, textilier med mera brĂ€nnas och förstöras. Sedan ska gĂ„rden desinfekteras. HĂ„kan berĂ€knar att saneringen med nya byggnader och inkomstbortfallet kommer att kosta företaget runt tre miljoner kronor. Nolltoleransen i Sverige gör att staten ersĂ€tter en viss del av inkomstbortfallet. Han fĂ„r tillbaka 50 procent av slaktvĂ€rdet för flĂ€skkött. Han har ocksĂ„ försĂ€kringar som tĂ€cker en del av bortfallet, men det Ă€r lĂ„ng ifrĂ„n klart hur slutnotan blir. - Jag biter ihop och bestĂ€mde mig för att behĂ„lla alla anstĂ€llda. Vi har tagit in extra styckningsjobb och blir det permitteringar sĂ„ blir det nog bara under en kortare period. HĂ„kan har avverkat skog för att klara krisen och kan bara ta ut en mycket blygsam lön för egen del. - Jag behöver inget hus i Spanien och jag skattar inte fram nĂ„gon vidare pension. Nej, jag kommer nog att jobba hĂ€r till dess att jag lĂ€gger lĂ€ppen i backen. Det hĂ€r jag trivs, och jag hoppas att jag kan gĂ„ och skrota hĂ€r Ă€ven nĂ€r pojkarna förhoppningsvis tar över.
FlÀsk frÄn Glada grisar
Bolagsform: Enskild firma Ägare: HĂ„kan Jonsson, 49 Ă„r OmsĂ€ttning: Dryg sex miljoner kr i Ă„r Familj: Hustrun Siv och tre pojkar, 16, 19 och 21 Ă„r Favoritmat: Helstekt Ă€lgfilĂ© med smörstekta trattkantareller Fritid: Jakt nĂ€r det hinns med.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om