Tuffa krav oroade smådjursägare – men nu backar Jordbruksverket

Kaniner, ormar och fåglar ska få mer utrymme i sina burar. Det var innebörden av Jordbruksverkets förslag till uppdaterade djurskyddsbestämmelser. Men nu backar verket efter den massiva oro som många smådjursägare framfört.
– Vi gör ett omtag, säger Jordbruksverket.

Hanna Lindgren och Märta Lindberg med kaninen Boris. För familjens del hade kraven på större boytor för vissa husdjur kunnat bli ett problem då de har fler kaniner.

Hanna Lindgren och Märta Lindberg med kaninen Boris. För familjens del hade kraven på större boytor för vissa husdjur kunnat bli ett problem då de har fler kaniner.

Foto: Marie Kerrolf

Västervik2025-03-20 03:00

Nyheten i korthet

  • Jordbruksverket föreslår uppdaterade djurskyddsbestämmelser som innebär större burar för många smådjur.
  • Förslaget, som planeras träda i kraft nästa år, har mött motstånd från djurägare som anser att det blir svårt att uppfylla kraven.
  • Jordbruksverket motiverar förslaget med att de större utrymmena behövs för att upprätthålla djurskyddslagens krav på naturliga rörelsebeteenden och behov.

2019 trädde en ny djurskyddslag i kraft. Denna, tillsammans med ny forskning och ökad kompetens om djurhållning, har nu lett till nya tankar kring hur sällskapsdjur ska hållas för att må bra. Jordbruksverket tog för en tid sedan fram ett förslag till uppdaterade föreskrifter och planen var att de skulle träda i kraft redan till nästa årsskifte.

Men även om reglerna syftade till djurens bästa, kunde de slå hårt mot ägarna. De föreslagna ändringarna innebar nämligen att många djur, som fåglar, tamillrar, kaniner, gnagare, ormar, ödlor och minigrisar, skulle få betydligt större ytor att röra sig på. 

För exempelvis kaniner föreslogs kraven på minsta tillåtna boyta öka radikalt, från en kvadratmeter till tio. 

– Självklart vill man ju djurens bästa, men samtidigt känns det som om man förstör mer än vad man gör gott. För oss som har kaninerna som husdjur känns det helt omöjligt att uppfylla de kraven och måtten, särskilt om man har mer än en kanin, säger Hanna Lindgren som bor med sin familj – inklusive hund och fem kaniner, i en villa i Västervik.

undefined
Kaninen Boris är en kelsjuk kille som trivs bra i Hanna Lindgrens famn. Dottern Märta Lindberg är med och ser till att han får gott om utevistelser och grönt gräs.

I dag bor kaninerna i egenbyggda burar, en i varje bur. 

– Men de får ofta komma ut och hoppa i sina hagar i trädgården, för rastning och för att springa av sig, berättar Hanna.

Hon har själv byggt burarna, och när hon gjorde det utgick hon från de krav som rådde då. Att hantera ett framtida krav på tiodubblad boyta, väckte för några dagar sedan oroliga tankar hos familjen.

– Kanske får vi göra oss av med kaninerna i stället för att behålla dem. Det är oklart, säger Hanna där hon står med kaninen Boris i sin famn medan dottern Märta Lindberg, 10, matar honom med jordgubbsblad. 

– Det känns ju tråkigt om vi skulle behöva göra oss av med dem men det är ju svårt att bygga så stort, säger Märta innan hon bär iväg Boris till en grön plätt i trädgården.

Där, i en väl tilltagen hage och med kaninkompisarna på behörigt avstånd i andra delar av trädgården, ser han ut att trivas. Han börjar genast smaska på gräset och gräva i marken. Ett helt normalt beteende för kaniner, helt enkelt. 

undefined
Täta utevistelser på grönt gräs ingår i kaninen Boris vardag.

Jordbruksverket motiverade bland annat sitt förslag med att de föreslagna boytorna krävs för att upprätthålla vissa krav i djurskyddslagen. Det handlar bland annat om att alla djur behöver en fri yta där de ska kunna ska kunna få utlopp för sina naturliga rörelsebeteenden och behov. Man vill också eftersträva att minst två djur av samma art får bo tillsammans. 

Men nu tar man alltså ett omtag.

– Reaktionerna blev mycket större än vad vi förväntade oss och förslaget har också skapat oro och ilska. Det ger inga bra förutsättningar att komma vidare. Vi drar därför tillbaka förslaget för att skapa bättre förutsättningar, skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

Tidigt på torsdagen meddelade Jordbruksverkets djurvälfärdsenhet, på en direkt fråga från VT, att man ditintills fått in 1 404 remissvar på det ursprungliga förslaget. 

– Flest svar har kapitlen gällande marklevande fåglar, kaniner, grundläggande bestämmelser och fåglar andra än marklevande fått, skriver man i ett mejl.

undefined
Hanna Lindgren, Märta Lindberg och resten av deras familj har fem kaniner i egenbyggda burar. Boris (bilden) och hans kompisar får däremot mycket utevistelser.

För Hanna Lindgren och hennes familj kommer beskedet som en lättnad.

– Visst är jag i grunden positiv till att det finns regler som är till för djurens bästa. Men det känns också som att man måste låta sunt förnuft råda, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!